Vierdaagsefeesten
12-18 juli 2025nijmegen

Vierdaagsefeesten koopt koolstofcertificaten van lokale boeren

Placeholder for Image001Image001

Geplaatst: 13 februari 2025, 13:22 uur

Boeren­club ZLTO en Vier­daagse­feesten zetten al enkele jaren samen stap­pen om de kli­maatvoetafdruk van s lands groot­ste gratis open­luchteven­e­ment te verkleinen. In het afgelopen jaar hebben vier kool­stof­boeren ron­dom Nijmegen samen zo’n 200 ton CO₂ vast­gelegd in boeren­land. Dat zijn 200 kool­stofcer­tifi­cat­en. Vier­daagse­feesten hebben hier­van 80 cer­tifi­cat­en gekocht. Dat staat gelijk aan de res­tu­it­stoot over mate­ri­aal- en energiege­bruik van 1,5 miljoen feestvierders in de stad. Gis­teren over­handig­den de boeren hun kool­stofcer­tifi­cat­en aan de festivalorganisator.

Vierdaagsefeesten versnelt op deze manier haar klimaatambitie. Tegelijk verzilveren de boeren hun maatschappelijke meerwaarde van koolstofopslag in de bodem. Er is nog volop ruimte voor nieuwe bedrijven en verenigingen om ook mee te doen. De Vierdaagsefeesten en de Nijmeegse koolstofboeren delen dezelfde liefde en passie voor het grootste evenement van Nederland. Met zo’n 400.000 bezoekers en 1,5 miljoen bezoeken biedt dit een groot podium volgens lokale boerenvoorman Edwin Sengers (ZLTO): “Dit is een mooie vorm om de maatschappelijke meerwaarde van onze boeren en tuinders te oogsten. De samenwerking stoelt op positieve promotie, waardering en erkenning van de boeren en tuinders rondom Nijmegen. Zo krijgt het verhaal een groot podium middenin de binnenstad tijdens het grootste openluchtevenement van Nederland. Hopelijk volgen snel meer bedrijven en festivals in Nijmegen dit goede voorbeeld.”

 

Placeholder for Image001Image001

CO2-opslag in boerenland

Kool­stof­boeren binden CO₂ in de bodem door slimme maa­trege­len die gebruik mak­en van de kracht van de natu­ur. Dat heet Car­bon Farm­ing. Planten en gewassen zetten CO2 uit de lucht om in bio­mas­sa. Diverse maa­trege­len zor­gen ervoor dat de kool­stof, die zo wordt gebon­den, ook daad­w­erke­lijk wordt vast­ge­houden in de bodem. Maa­trege­len zoals niet-kerende grond­be­w­erk­ing, groenbe­mesters, meer rust­ge­wassen en com­post lat­en de natu­ur haar werk doen en ver­groten het bodem­leven waar­door er meer kool­stof bindt in de bodem. Ook hout­wallen en bloe­men­stro­ken langs de akkers met diep­worte­lende planten­soorten binden kool­stof uit de atmos­feer in de bodem. Naast CO₂-bind­ing zijn er nog extra voorde­len: de bio­di­ver­siteit neemt toe en de land­bouw kan beter tegen kli­maa­tex­tremen. ZLTO meet en mon­i­tort elk jaar de hoeveel­heid CO₂ die zo wordt vast­gelegd. Ron­dom Nijmegen zijn vijf kool­stof­boeren actief. Dat zijn: Edwin Sen­gers (Wijchen), Her­bert Ver­ploe­gen (Winssen), Ger­rit Hek­man (Heumen), William Nille­sen (Groes­beek) en Evert Daa­men (Ooi­jpold­er).

Vier­daagse­feesten zet klimaatstappen

Dit is een unieke samen­werk­ing van even­e­ment en boeren om een wereld­wi­jd kli­maat­prob­leem samen lokaal op te pakken. Daarmee zetten we een trend in Ned­er­land. Directeur-Bestu­ur­der Joris Bouwmeis­ter zit vol lof over de lokale samen­werk­ing: Als open en vrij toe­ganke­lijk even­e­ment in Nijmegen willen we zo min mogelijk CO₂ uit­stoten. Daar­toe zetten we jaar­lijks stap­pen. Zo hebben we de afgelopen jaren ons bek­er­sys­teem ver­fi­jnd, waar­bij we drinkbek­ers volledig kun­nen recy­clen en willen we onze bezoek­ers bewust mak­en over de uit­stoot van eten tij­dens de Vier­daagse­feesten. Eén keer in deze mooie week lokaal eten met een lage CO₂ foot­print maakt met al die duizen­den feestvierders al ver­schil. We kun­nen uit­er­aard niet alles reduc­eren en dus com­penseren we ook. En dat doen we graag met boeren uit Nijmegen die hier­voor hun hand uitsteken.”

De kool­stof­boeren van Nijmegen hebben nog ruim 80 cer­tifi­cat­en in de aan­bied­ing. Bedri­jven, verenigin­gen en organ­isaties in de regio met een­zelfde kli­maatam­bitie kun­nen ook een kool­stof­boer in de buurt omarmen.

duurzaamheid
Login
Bekijk winkelwagen