



Iedere derde week van juli vieren we de mooiste zeven dagen van het jaar. Dat doen we al sinds 1970, met de toen nog Zomerfeesten, en willen we nog langer blijven doen. Dus feesten we met een groen hart (of terwijl: ‘met een grúún hert’, voor de Nijmegenaren onder ons). Voor een betere wereld. En in het bijzonder onze mooie stad: Nijmegen. Zodat ook toekomstige generaties samen kunnen dansen, lachen, eten en drinken tijdens de mooiste zeven dagen van het jaar.Â
De Vierdaagsefeesten is klimaatneutraal in 2030 en volledig circulair in 2050
Bezoekers, artiesten, horeca, veiligheidsdiensten, gemeente: samen zijn wij de Vierdaagsefeesten. We slaan de handen ineen om dit nog jaren door te zetten. Daarom hebben we ons gecommitteerd aan de landelijke doelstellingen en de ambitie van de Europese Green Deal Circulair Festivals. Deze behalen we samen met jou. Met een paar simpele keuzes help je de feesten enorm.
De thema's waar we ons focussen zijn:
- Grondstoffen
- Eten en drinken
- Mobiliteit en transport
- Sanitair
- Energie
- CO2 compensatie


Afval is grondstof
TijÂdens het dansen, feesten, drinken en eten proÂducÂeren we veel afval. Met ongeveer 1,5 miljoen terugkÂerende bezoekÂers in zeven dagen tijd, is er in 2023 naar schatÂting 145 ton restafval weggeÂgooid. Wacht, afval? We bedoeÂlen toekomÂstige grondÂstofÂfen! Want in een cirÂcuÂlaire wereld zijn alle mateÂriÂalen waardeÂvolle grondstoffen.
Samen houden we Nijmegen schoon
Onze ambitie is om samen onze mooie stad schoon te houden en te streven naar een volledig cirÂcuÂlair fesÂtiÂval in 2050. Dit doen we door nauw samen te werken met de DAR, horeÂca, bezoekÂers en bewonÂers. HierÂbij richtÂen we ons op het reiniÂgen van de stad, het voorkomen van restafval, wildÂplassen én het minÂiÂmalisÂeren van restafval door cirÂcuÂlaire sysÂteÂmen te introduceren.
Een mooi voorÂbeeld is onze cirÂcuÂlaire bekÂer. Als je je bekÂer terugÂbrengt, begint hij aan een nieuw avonÂtuÂur. De ingeleverde bekÂers sturen we naar de proÂduÂcent, waar ze worÂden omgeÂtoverd tot fonkelÂnieuwe bekÂers. Het is een einÂdeÂloze cirkel van hergebruik.
In lijn met de regelÂgevÂing ronÂdom SinÂgle Use PlasÂtic (SUP) zijn voedÂselverÂpakkinÂgen van wegÂwÂerpÂplasÂtic verÂboÂden. We doen onderÂzoek naar een cirÂcuÂlair sysÂteem voor voedÂselverÂpakkinÂgen, want naast de bekÂer is dit een van de grootÂste afvalstromen.
Verder plaatÂsen we zo’n 225 extra afvalÂbakken en 350 knapzaÂkken. Er mager geen conÂfetÂti meer worÂden afgeschoten, omdat de natuÂur dit niet zelf kan opruimen. Ook worÂden er geen gratis draagÂtrays meer gebruikt om afval te beperken.
Nog een mooi voorÂbeeld: onze bouwhekÂdoeken voor comÂmuÂniÂcatie doeleinÂden. Deze worÂden bedrukt met inkt op waterÂbaÂsis en bestaat uit 100% uit gereÂcyÂcled garen. Na de VierÂdaagseÂfeesten tovÂeren we ze om in nieuwe colÂlecterÂsitems, zoals een fanÂnyÂpack en zitzaÂkken. HandÂiÂge items borÂdenÂvol herinneringen.
Wat kun jij doen? - schone stad
- Koop je drankje aan de bar en breng de circulaire beker ook weer terug naar de bar. Dit scheelt je 50 cent en je draagt bij om alle bekers hoogwaardig te recyclen.
- Zie je een schone beker op de grond? Breng hem naar de bar, weer een beker gered!
- Gooi afval (ook sigarettenpeuken!) netjes in de daarvoor bestemde bakken en zakken.
- Maak gebruik van de toiletten, je vindt ze in de app. De binnenstadsbewoners ondervinden veel overlast van wildplassers. Er wordt dit jaar extra op gecontroleerd, dus bespaar jezelf een boete van € 170!
Food
Een hapje en een drankje kan niet missen tijdens de Vierdaagsefeesten. Je moet jezelf toch voorzien van de nodige energie. Want ja, zeven dagen feesten met een droge mond en een lege maag is voor niemand leuk. Echter, we weten dat de keuze van wat we eten en drinken een grote impact heeft op het klimaat. Onze 1,5 miljoen hongerige bezoekers kunnen wel degelijk een verschil maken. Kiezen we massaal voor een traditionele frituursnack of gaan we voor iets nieuws?
Er is in ieder geval keuze genoeg. Naast de reguliere horecazaken in de stad, vind je zo'n 120 extra foodstands. Geen idee waar te beginnen? Geen zorgen! De foodstands zijn allemaal terug te vinden in onze app en hebben filter- en zoekopties, waarmee je snel vindt waar je trek in hebt.
We zijn druk bezig om de exacte CO2-voetafdruk van eten en drinken tijdens de Vierdaagsefeesten in kaart te brengen. Interessant genoeg blijkt uit onderzoek dat maar liefst 25% van onze huishoudelijke voetafdruk afkomstig is van eten en drinken. Dus ja, logisch dat onze eet- en drinkgewoonten tijdens de Vierdaagsefeesten een behoorlijke impact hebben.


Wat kun jij doen? - Eten & Drinken
- Sta je er wel eens bij stil dat wat je eet voor een groot deel je persoonlijke CO2 voetafdruk bepaalt? Kies voor een lekker gerecht met een lagere CO2-footprint, bijvoorbeeld een duurzame, vega(n) of lokale keuze. We helpen je op weg door bij iedere foodtruck duurzaamheid labels op te hangen.
- Drink kraanwater in plaats van water uit een flesje, of vul je flesje bij de watertappunten. Je vindt ze op de plattegrond in de app.
- Bierliefhebber? Kies voor het Vierdaagsefeestenbiertje, gebrouwen door het collectief van Nijmeegse brouwers!


Energie
Stroom uit Nijmegen (ook wel: ‘ut Nimwegen’)
Zeven dagen feesten kost energie. Niet alleen voor jou, maar ook voor alle podia, kermisattracties, activaties en (food)stands. Grotendeels (62%) functioneren deze via vaste stroomaansluitingen met lokaal opgewekte groene stroom. Nimweegs stroom dus! Iets waar we maar al te trots op zijn. Slechts een paar locaties werken nog met aggregaten. Deze draaien allemaal op biodiesel aangevuld met Adblue om de uitstoot van CO2 en andere stoffen zo laag mogelijk te houden. Daarmee is onze energievoorziening sinds 2023 volledig fossielvrij!
Mobiliteit
'Samen groene kilometers afleggen'
Hoeveel kilometers denk je dat onze feestgangers afleggen? Wij kwamen uit op meer dan 55 miljoen kilometers. Maar liefst 92% van onze bezoekers kiest ervoor om te voet, met de fiets of het openbaar vervoer te komen. En daar zijn we maar wat trots op! We doen ons best om deze duurzamere keuzes zo aantrekkelijk mogelijk te maken door extra treinen in te zetten en meer fietsstallingen te plaatsen. Check de plattegrond om te zien waar je jouw tweewieler kunt parkeren.


Wat kun jij doen? - mobiliteit
- Kom met de fiets, te voet of met het OV naar de feesten.
- Als dat echt niet mogelijk is, rijd dan samen. Kijk hier voor alle praktische informatie.


Sanitiar en water
Tijdens de feesten van 2024 hebben we maar liefst 2,92 miljoen liter water verbruikt. Of je nu een slokje nodig had om bij te tanken bij één van de elf waterpunten. Of om jezelf te verlossen van de vele biertjes en het toilet voor je werd doorgespoeld, wel zo fris.
Als een geschenk aan onze stad hebben we een elftal watertappunten laten installeren in de binnenstad, zodat je het hele jaar door kunt blijven hydrateren. Vooral op snikhete zomerdagen is dat van levensbelang. De overige drankjes haal je gewoon aan de bar, want zo houden we samen de feesten in stand.
We hebben ook extra toiletten geplaatst, zodat je overal gemakkelijk terechtkunt. Met het Vierdaagsefeesten polsbandje kan je zeven langs lang onbeperkt naar de buitentoiletten én krijg je toegang tot exclusief polsbandjesprogramma. Voor degenen die de neiging hebben om wild te plassen, zijn de boetes verhoogd door onze vrienden van de politie. Hopelijk blijven onze straten zo frisser en schoner!