Doe maar duurzaam


Als grootste evenement van Nederland geeft Stichting Vierdaagsefeesten graag het goede voorbeeld. Wij voelen een grote verantwoordelijkheid om te werken aan duurzame feesten. Onze ambitie is namelijk niet alleen dat we het evenement willen blijven met de beste sfeer, maar we willen ook van toegevoegde waarde zijn voor onze prachtige stad Nijmegen en haar omgeving.
Dit willen we doen op een manier die zo min mogelijk negatieve impact heeft. Daarom werken we stap voor stap toe naar een klimaatneutraal en circulair festival. Dit jaar zetten we een grote stap op het gebied van duurzaamheid, met ons nieuwe circulaire bekersysteem!
HieronÂder lees je meer over wat achter de scherÂmen alleÂmaal gebeurt op het gebied van duurzaÂamheid, wat je zelf kunt doen en bij welke lanÂdelijke samenÂwerkÂingsverÂbanÂden StichtÂing VierÂdaagseÂfeesten is betrokken.
Wat doen wij nu al?
BijÂna alle podia, attracÂties en stands draaien volledig op lokaal opgewekÂte groene stroom. Op een paar punÂten is de dekking onvolÂdoende. Hier werken we met een biodiesel genÂerÂaÂtor of Engie batÂterÂij (opgeÂladen met groene stroom).
Ook zetten wij cirÂcuÂlaire toiÂletÂten neer, zorÂgen dat het ingezaÂmelde afval wordt nagescheiÂden, zijn wij een podiÂum voor innoÂvaties, zorÂgen we dat het verÂgunÂningÂsproÂces voor zo’n 300 verÂgunÂningÂhoudÂers papierÂloos is en zijn de proÂducten in onze merÂchanÂdise altiÂjd van duurzame materialen.
Maar dat is niet alles! Op deze pagÂiÂna lees je alles over de stapÂpen die wij nemen naar een kliÂmaatÂneuÂtraal en cirÂcuÂlair festival.
CirÂcuÂlair bekersysteem
Deze ediÂtie van de VierÂdaagse starten we met een circuÂlair bekÂerÂsysÂteem. Het gebruik van wegÂwÂerpÂbekÂers is niet meer van deze tijd, daarom werken wij met een cirÂcuÂlair rPET bekÂerÂsysÂteem. Bij de aankoop van het eerste drankje betaalt de bezoekÂer eenÂmaÂlig € 0,50 als milieuÂbiÂjÂdrage voor de bekÂer. Bij elke volÂgende bestelling betaal je alleen de conÂsumpÂtiepriÂjs, als de gebruikÂte bekÂer weer wordt ingeleverd. In de hele stad worÂden dezelfde bekÂers gebruikt, te herkenÂnen aan het VierÂdaagseÂfeesten-logo in de rand. Door de laatÂste bekÂer terug te brenÂgen naar een bar, kan de bekÂer worÂden gereÂcyÂcled tot een nieuwe.


Vaste groene stroom
Samen met de organisatie van Festival op 't Eiland vroegen we aan de gemeente Nijmegen om vaste stroomkosten op het stadseiland van Nijmegen te plaatsen. Hierdoor hoeven er tijdens evenementen geen of weinig biodiesel-aggregaten meer gebruikt te worden, maar kunnen we gebruik maken van vaste, groene stroom!
Samenwerkingen
Ieder jaar zullen we weer nieuwe stappen zetten voor verdere verduurzaming. Gelukkig doen we dit samen met partners als Dar, Semilla Sanitatie, Peebackcoating, gemeente Nijmegen en natuurlijk alle organisatoren. In 2023 komen we met een nieuwe meerjarenstrategie en duurzaamheidsprogramma, deze zal dan ook hier terug te lezen zijn.


Milieuvriendelijker vuurwerk
Ieder jaar kun je op de zondag van de Vierdaagsefeesten genieten van prachtig vuurwerk aan de waal tijdens Waal in Vlammen. Vuurwerk en duurzaamheid, hoe rijmen jullie dat?
In samenwerking met de Spaanse leverancier Europla en de Nederlandse organisatie Dream Fireworks nemen we onze verantwoordelijkheid. Het vuurwerk afkomstig uit Spanje is ecologisch, beperkt in fijnstoffen en zware metalen. Zo is het grootste deel van de kleuren die we gebruiken al stukken beter voor ons milieu. Daarnaast wordt de CO2-uitstoot van het vuurwerk volledig gecompenseerd middels een duurzaamheidscertificaat bij Trees for All. Na afloop zorgt de DAR dat er niets achterblijft.
Maar liever zien wij het dat compenseren niet nodig is en we minder CO2 uitstoten. Daarom hebben wij geïnventariseerd of er alternatieven voor vuurwerk voor handen zijn, bijv. drones of lasershows. Dit bleek op dit moment echter nog ontzettend duur. Wij hebben geprobeerd om hier sponsoren voor te vinden, maar wegens de coronanasleep kwamen de partnerships ook erg laat op gang, en bleek dit niet meer mogelijk. De technologie op dit vlak gaat echter hard, dus we hebben wel de hoop dat bijvoorbeeld een droneshow op termijn betaalbaarder wordt én dat zich partners en sponsoren melden om dit met ons mogelijk te maken.
Duurzame uitingen
Ook in onze communicatie houden we rekening met duurzaamheid. Zo investeren we bijvoorbeeld voor de aankleding van de Vierdaagsefeesten in duurzame materialen voor bouwhekdoeken en lantaarnpaalborden. De bouwhekdoeken worden gedrukt met inkt op waterbasis en daarna schoongewassen. De lantaarnpaalborden zijn van duurzame vezels, die gerecycled kunnen worden in nieuwe borden voor volgend jaar. We gebruiken zo veel mogelijk digitale communicatiemiddelen zoals website, app en social media. Wanneer we toch drukwerk gebruiken, doen we dat op gerecycled papier.




Vangnet aan de Waal
Tijdens de Vierdaagsefeesten spannen we een vangnet aan de Waalkade. Het net van 1.20 meter hoog en maar liefst 500 meter lang voorkomt dat plastic bekertjes tijdens de Vierdaagsefeesten in de Waal terecht komen.
Watertappunten
Samen met Vitens en de gemeente realiseerden we een volledig elftal van watertappunten door de stad. Hier kun je niet alleen tijdens Vierdaagsefeesten maar gedurende het het hele jaar gratis kraanwater tappen.
Waar vind ik die watertappunten? Bekijk de plattegrond.




Extra fietsenstallingen en samenwerking NS
Tijdens de Vierdaagsefeesten zien we bezoekers graag op een zo duurzaam mogelijke manier naar de binnenstad van Nijmegen komen, bijvoorbeeld op de fiets! Dit faciliteren wij door in de stad extra fietsenstallingen neer te zetten.
Bekijk op de plattegrond waar jij je fiets kunt stallen.
Stroomvoorziening
Elk jaar plaatst Gemeente Nijmegen meer vaste stroomkasten, zodat we minder gebruik hoeven te maken van aggregaten. Van de aggregaten die tijdens de Vierdaagsefeesten wel aanwezig zijn, draait 85% op Biomass To Liquid (BTL), het schone alternatief voor fossiele brandstof. BTL wordt gewonnen uit de circulaire route van afvalstromen: van plastic, dierlijke vetten, hout en eigenlijk van alles dat afval is en waar energie uit te winnen valt. In cijfers betekent dit: 30% minder roetuitstoot dan bij reguliere aggregaten, 30% minder fijnstof, 98% minder aan CO2-uitstoot en 100% biologisch afbreekbaar.




Peeback coating
Orange Nanotech ontwikkelde een onzichtbare coating die op muren kan worden aangebracht zodat deze niet meer aangetast kunnen worden door wildplassers. Het bijkomende positieve effect is dat de urine ‘terugkaatst’ waardoor ook het wildplassen ontmoedigd wordt en vanzelfsprekend geen last meer is van urinegeur.
Regelmatig kiezen wij nieuwe locaties uit waar de peeback coating wordt aangebracht. De teller staat inmiddels op 8 locaties! Gewoon netjes naar het toilet dus! ? Op wildplassen staat bovendien een boete, en dat geld kun je aan genoeg leukere dingen uitgeven tijdens de feesten!
Bekijk hieronder een video over de coating.


Wat kan jij als bezoekÂer doen?
Jouw rol als bezoekÂer is cruÂciÂaal voor het organÂisÂeren van duurzame feesten. Een drupÂpel op een gloeiende plaat? Stel je voor dat al die honÂderd duizenÂden bezoekÂers aan onze feesten dit zouden doen? Met een paar simÂpele keuzes kun je jouw perÂsoonÂlijke voetafdruk verkleinen en bijÂdraÂgen aan duurzaÂmere feesten. Doe je mee?
1. Kom met het OV, de fiets of te voet
Heb je geen treinstation in jouw stad of dorp? Fiets dan naar het dichtstbijzijnde. We werken samen met NS en er rijden extra treinen. Met de Vierdaagsefeesten worden er op verschillende plekken extra fietsenstallingen gerealiseerd.
2. Koop & recycle je drankje bij de bar
Je drankje kopen bij de bar is sowieso belangrijk voor het voortbestaan van de feesten, alleen zo kunnen we de programmering financieren en verduurzaming financieren. Door netjes om te gaan met je circulaire beker (lever deze schoon bij de bar in) zorgen we voor schonere stad en verspillen we geen grondstoffen.
3. Afval in de prullenbak
Gooi je afval (en sigarettenpeuken) netjes in de knapzakken en prullenbakken. We zullen al het afval nascheiden. Zo herwinnen we grondstoffen zodat er zo min mogelijk als restafval hoeft te worden verbrand.
4. Eet duurzaam en lokaal
Er is een mooi food aanbod op de Vierdaagsefeesten. Genoeg te kiezen. Sta je er wel eens bij stil dat wat je eet voor een groot deel je persoonlijke CO2 voetafdruk bepaald? Zo ook wat je eet op de feesten.
5. Plas en poep op de circulaire toiletten
Wis je dat je plas voor 90% uit water en 10% uit nutrienten bestaat? Op onze circulaire toiletten aan de Waalkade en de circulaire urinoirs worden deze waardevolle grondstoffen teruggewonnen. De toiletten zijn gratis te gebruiken en terwijl je wacht krijg je een lekker kopje circulaire muntthee. Wat wil je nog meer?
LanÂdelijke samenwerking
De uitvoÂerÂing van veel van onze duurzaÂamheiÂdÂsÂacÂtiviteitÂen en pilots wordt mogelijk gemaakt door een bijÂdrage vanuÂit het proÂgramÂma KVG (KunÂstÂstof VerÂpakkingsafÂval als GrondÂstof), gefiÂnancierd door StichtÂing Afvalfonds.
Plastic Pact NL
In 2019 tekenden 75 partijen, waaronder Stichting Vierdaagsefeesten, het Plastic Pact NL. Het doel van deze overeenkomst – een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat – is dat in 2025 álle plastic wegwerpverpakkingen zich lenen voor hergebruik als grondstof.




Plastic Promise
Plastic Promise is een initiatief van Green Events Nederland en de Green Deal ‘Afvalvrije Festivals’, en wordt ondersteund door Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Stichting Vierdaagsefeesten is aangesloten bij de landelijke beweging Plastic Promise.
Samen met andere pioniers uit de evenementenindustrie, drankfabrikanten, festivals en sportevents zetten we ons in voor verantwoord plastic gebruik. Het streven is dat binnen drie jaar minimaal 50 procent van alle wegwerpartikelen door herbruikbare producten is vervangen of hoogwaardig gerecycled wordt.
Never Give Up On Your Cup
In mei 2019 lanceerde Plastic Promise de campagne ‘Never Give Up On Your Cup’. Het doel van de campagne is om alle Nederlandse festivalbezoekers aan te sporen plastic drinkbekers en flessen terug te brengen naar de bar, inleverpunt of afvalbak zodat deze opnieuw gebruikt of gerecycled kunnen worden.
Green Capital 2018
In 2018 werd Nijmegen verkozen tot European Green Capital. De stad ontving deze award door jarenlang te werken aan vergroening en verduurzaming. Tijdens de Vierdaagsefeesten 2018 heb je misschien een kijkje genomen in het bezoekerspaviljoen op Kelfkensbos of nam je deel aan de GGRRUUNE wandeling op donderdag 19 juli 2018.

