De 4Daagse


De 4Daagse gaat al meer dan 120 jaar terug. Woensdag 1 september 1909 klonk het startschot voor een wandeltocht die zou uitgroeien tot de The Walk of the World. De Vierdaagse trok steeds meer mensen, maar in de stad was verder niets te doen. Enkele middenstanders sloegen de handen ineen. De stad werd versierd, er kwamen podia en kraampjes in de straten. In de jaren ’70 en ’80 groeiden de Zomerfeesten uit tot een megafestijn.
De Nijmeegse Vierdaagse is het grootste meerdaagse wandelevenement van de wereld waaraan jaarlijks 42.000 wandelaars deelnemen. Vanuit de hele wereld komen zij naar Nijmegen om vier dagen te wandelen in Nijmegen en de prachtige, bosrijke omgeving. Deelnemers leggen vier dagen achter elkaar afstanden van 30, 40 of 50 kilometer af. Wie de tocht met succes volbrengt, wordt beloond met het felbegeerde Vierdaagsekruis, een door de Nederlandse Koning erkende onderscheiding.


Naast het vierdaagsekruis geldt de glorieuze intocht van alle wandelaars op de laatste middag van de Vierdaagse in Nijmegen als een ultieme beloning voor de fysieke en vaak ook psychische topprestatie die de wandelaars hebben geleverd. Honderdduizenden enthousiaste toeschouwers omzomen de laatste 15 kilometer van het wandelparcours om de Vierdaagselopers tot aan de eindstreep toe te juichen. De wandelaars, begeleid door talloze muziekbands, vormen een feestelijke en kleurrijke stoet van vele kilometers, die door het vaak uitzinnige publiek bedolven wordt met gladiolen, bij uitstek de Vierdaagsebloem.


De lopers vertrekken elke morgen vanaf 4.00 uur in afstandsblokken vanaf de Wedren. Dit vertrek is meestal een groot feest midden in de nacht en een echt Nijmeegs fenomeen. Veel feestvierders gaan dan vanuit de binnenstad naar de Wedren om de lopers uit te zwaaien. De lopers moeten op dinsdag, woensdag en donderdag uiterlijk om 17.00 uur binnen zijn. Op vrijdag mogen ze een uurtje later binnenkomen. Ze worden dan onthaald door duizenden toeschouwers op de Via Gladiola, zoals de St. Annastraat op die dag wordt genoemd.
De Vierdaagse kent elke dag een andere route waarbij de wandelaars door de wijde omgeving van Nijmegen trekken. De eerste dag is de Dag van Elst. De tocht gaat dan door de Betuwe en diverse plaatsen ten noorden van Nijmegen, zoals Elst, Oosterhout, Bemmel en Arnhem. De lopers komen dan ook twee keer over de Waalbrug.
De tweede dag is de Dag van Wijchen, tevens Roze Woensdag. Op deze dag trekt de tocht door plaatsen ten westen van Nijmegen. Naast Wijchen, zijn dat bijvoorbeeld ook Beuningen, Weurt en Niftrik. Op deze dag komt de stoet ook over de Waalkade. De derde dag is de Dag van Groesbeek, dit is een zware dag omdat de mars hier over de Zevenheuvelenweg gaat. Naast Groesbeek komt de tocht door onder andere Berg & Dal, Gennep en het Noord-Limburgse Mook.
De vierde en laatste dag is de Dag van Cuijk. Net als op de derde dag gaan de wandelaars langs diverse plaatsen ten zuiden van Nijmegen. Behalve Cuijk gaat de mars onder andere langs Grave, Heumen en Malden. Vanuit Malden is het dan een lang recht stuk naar de finish over de Via Gladiola waar de lopers feestelijk worden onthaald en ze hun Vierdaagse-kruisje zullen ontvangen.