16-22 juli 2022nijmegen

Veelgestelde vragen

Over de Vierdaagsefeesten

Wanneer en hoe laat zijn de Vierdaagsefeesten?

We vieren de Vierdaagsefeesten van 16 t/m 22 juli 2022!

De buitenpodia starten, afhankelijk van de locatie, tussen 14.00 en 15.00 uur of tussen 18.00 en 20.00 uur. De acts op de buitenpodia eindigen op zaterdag tot en met donderdag om 00.30 uur. Op vrijdag is dit om 01.00 uur. Na afloop van de acts blijven de terrassen zonder muziek open tot 02.00 uur.

‘s Nachts gaat in sommige uitgaansgelegenheden binnenprogrammering door, de openingstijden zijn gelijk aan de reguliere afspraken gedurende het gehele jaar. Deze binnenprogrammering vind je t.z.t. onder de noemer 'Vier de Nacht' op de programmapagina.

Vierdaagsefeesten 2023: 15 t/m 21 juli!

Zijn de Vierdaagsefeesten gratis?

Vierdaagsefeesten vindt plaats in het centrum van Nijmegen in de openbare ruimte, en is vrij toegankelijk. Het is zo vanzelfsprekend: ieder jaar gratis feesten en genieten van live-optredens op onze buitenlocaties tijdens de Vierdaagsefeesten. Maar helemaal kosteloos is het natuurlijk niet. Het grootste vrij toegankelijke evenement kost geld. En dat geld wordt verdiend met de drankjes die jij koopt aan de bar! Van deze drankjes worden onder andere artiesten, acts, podia en aankleding betaald. Koop jij je drankje aan de bar, dan regelen wij de rest. Goede deal, toch?

Let op: sommige programma-onderdelen zijn niet gratis of moeten worden gereserveerd, zoals de concerten in de Stevenskerk en Klassiek goes Underground. Dit staat t.z.t. aangegeven op de pagina 'programma'.

Wanneer je wil feesten tot diep in de nacht, betaal je voor toegang tot een aantal vaste uitgaansgelegenheden in Nijmegen entree. Deze bedragen verschillen per locatie. Voor een deel van het nachtprogramma kun je vooraf al kaartjes kopen, via de link bij het programma-onderdeelop de pagina 'programma'. In andere kroegen en clubs betaal je de entree vaak aan de deur.

Worden de Vierdaagsefeesten en de Vierdaagse door dezelfde organisatie georganiseerd?

Nee, de Vierdaagsefeesten worden georganiseerd door Stichting Vierdaagsefeesten en de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen door Stichting DE 4DAAGSE. De Vierdaagsefeesten duren zeven dagen en vinden regulier plaats rondom de derde dinsdag van juli, als de Vierdaagse start met het vierdaagse wandelevenement. Ook al zijn we twee verschillende organisaties, we werken op zoveel mogelijk punten met elkaar samen en trekken samen op om er een geweldig evenement van te maken!

Zomerfeesten of Vierdaagsefeesten?

Vanaf de eerste editie in 1970 heet ons evenement Zomerfeesten. Sinds 1998 gingen we verder onder de naam Vierdaagsefeesten, om de verbinding met de Vierdaagse en het unieke karakter van de feesten te benadrukken. We heten dus al ruim 20 jaar geen Zomerfeesten meer!

Wat doet stichting Vierdaagsefeesten aan duurzaamheid?

Stichting Vierdaagsefeesten is op veel vlakken bezig met duurzaamheid. De energie is bijna volledig lokaal opgewekte groene stroom. Op de paar plekken waar de vaste stroomaansluitingen niet toereikend zijn, werken we batterijen (opgeladen met duurzame stroom) of bio-diesel generatoren. Verder hebben we dit jaar voor het eerst een aantal circulaire toiletvoorzieningen en een circulair bekersysteem om de hoeveelheid afval terug te dringen. Al het ingezamelde afval wordt nagescheiden voor recycling. We stimuleren en faciliteren onze bezoekers met de fiets of het OV te komen.

We zijn aangesloten bij de Green Deal Circular Festivals en Plastic Pact. Lees hier alles over de duurzaamheidsinitiatieven van Stichting Vierdaagsefeesten.

Praktische informatie

Hoe krijg ik informatie tijdens Vierdaagsefeesten?

Tijdens de Vierdaagsefeesten vind je verspreid door het centrum een aantal lichtkranten. Wanneer er belangrijke mededelingen of calamiteiten zijn, worden deze hierop gemeld.

Wanneer je onze app hebt gedownload, ontvang je automatisch een pushbericht bij een calamiteit of grote drukte. Bovendien blijf je dan automatisch op de hoogte van actuele informatie. De app van de Vierdaagsefeesten kun je vanuit je mobiel downloaden via woov.nl/vierdaagsefeesten. Ook kun je de Vierdaagsefeesten app downloaden in de Google Play Store of in de App store.

Nieuws en updates kun je bovendien ook volgen via Instagram, Facebook en Twitter.

Mocht je een vraag hebben waarvan je het antwoord niet terugvindt op onze website, neem dan contact met ons op via: info@vierdaagsefeesten.nl of telefoonnummer 024 3233163.

Hoe kan ik de stad het beste bereiken?

Omdat de stad tijdens de Vierdaagsefeesten wordt bezocht door duizenden bezoekers adviseren wij zoveel mogelijk met het openbaar vervoer, per fiets of te voet naar het centrum te komen.

Voor meer informatie over de bereikbaarheid van de Vierdaagsefeesten, kijk hier.

Is de stad rolstoeltoegankelijk?

Ja, de gehele stad is rolstoeltoegankelijk. Dit houdt in dat de straten vrij zijn van verkeer en de op- en afgangen van de stoepen bedoeld voor rolstoelen worden vrijgehouden van obstakels. In verband met veiligheid bevinden zich op de pleinen echter geen rolstoelpodia.

Drankbeleid

Mag ik mijn eigen drank meenemen naar de Vierdaagsefeesten?

Nee, dat is niet toegestaan. Op het station van Nijmegen controleert Bureau Toezicht op het meenemen van eigen drank door evenementbezoekers. Dit gebeurt ook op meerdere plekken in het centrum van Nijmegen.

Daarnaast willen we je graag uit leggen waarom het wenselijk is je drankje aan de bar te halen tijdens de Vierdaagsefeesten. Tijdens dit vrij toegankelijke evenement is iedereen welkom om te komen feesten en genieten van live optredens op bijzondere locaties. Maar helemaal kosteloos is het evenement natuurlijk niet. Van de drankjes die jij koopt aan de bar worden onder andere artiesten, acts, podia en aankleding betaald. Koop jij je drankje aan de bar, dan regelen wij de rest. Goede deal, toch?

Mag ik tijdens de Vierdaagsefeesten alcohol drinken als ik jonger ben dan 18 jaar?

Nee, dat mag niet. Ook tijdens de Vierdaagsefeesten geldt NIX18: geen alcohol onder de 18 jaar.

Het circulaire bekersysteem

Wat houdt het nieuwe bekersysteem precies in?

Bij de aankoop van je eerste drankje betaal je eenmalig € 0,50 als milieubijdrage voor de beker. Bij elke volgende bestelling betaal je alleen de consumptieprijs, als je je gebruikte beker weer inlevert. In de hele stad worden dezelfde bekers gebruikt, te herkennen aan het Vierdaagsefeesten-logo in de rand. Je kunt je beker dus bij een buitenbar of terras inwisselen voor een nieuwe.

We vragen je om óók je laatste beker terug naar de bar te brengen, zodat er weer nieuwe bekers van kunnen worden gemaakt. Een beker is niet inwisselbaar voor geld. Je kunt wel je beker mee naar huis nemen en de volgende dag opnieuw inwisselen. Het maakt niet uit of de beker opgevouwen of gescheurd terugkomt naar de bar, als deze maar niet onder het zand of ander vuil zit. Dan kan de beker namelijk niet meer goed worden gerecycled. Bekijk de infographic.

Waarom wordt dit bekersysteem ingevoerd?

De enorme afvalberg van plastic bekers op straat tijdens en na de Vierdaagsefeesten is ons al jaren een doorn in het oog. Dit past niet bij onze duurzaamheidsambities. We hebben de afgelopen jaren veel kleinschalige pilots gedaan om meer bekers in te zamelen, maar zonder groot succes. Vandaar dat we nu overgaan op één duidelijk systeem voor de hele stad.

Daarmee lopen we vooruit op aankomende wetgeving, die vanaf januari 2024 het gebruik van plastic wegwerpbekers zonder circulair systeem verbiedt. Het is uniek in Nederland en een hele prestatie dat we met zo veel verschillende ondernemers op zo’n groots, open evenement allemaal hetzelfde systeem gaan gebruiken!

Wie doen er allemaal mee met dit systeem?

Tijdens de Vierdaagsefeesten 2022 doen álle podia en terrassen in de stad mee aan dit systeem. De 4Daagse doen ook mee, dit betekent dat ook op de Wedren en in Heumensoord deze beker wordt gebruikt. Op de Wedren wordt een token gebruikt, deze is helaas alléén geldig op de Wedren en niet inwisselbaar in de stad. Er is een aantal terrassen die herbruikbare hardcups gebruiken, deze bekers blijven op het terras en worden daar afgewassen voor nieuw gebruik.

De circulaire beker op de Vierdaagsefeesten wordt mede mogelijk gemaakt door o.a.: Gemeente Nijmegen, CircularPET, DAR, Paardekooper.

Waarom moet ook mijn laatste beker terug naar de bar?

We vragen bezoekers hun beker weer in te leveren bij de bar, óók de laatste beker voor je naar huis gaat! Achter de bar hebben we gescheiden afval met alléén de bekers, waar we weer nieuwe bekers van laten maken. We hebben de laatste jaren op de Vierdaagsefeesten veel pilots gedaan met het apart inzamelen van bekers in speciale bekerbakken, maar in de loop van de avond worden deze toch te vervuild met ander afval. Hierdoor kon er geen hoogwaardige recycling meer plaatsvinden.

Al is je beker op weg naar huis in een afvalbak werpen uiteraard nog altijd beter dan op de grond gooien! De afvalbakken worden door DAR nagescheiden en van dit plastic worden bijvoorbeeld weer plastic bloempotten gemaakt. Er mag echter niks van worden gemaakt waar opnieuw eten of drinken in gaat, er worden strenge eisen gesteld aan de hygiëne van de instroom.

Waarom is er niet gekozen voor statiegeld en ben ik mijn € 0,50 kwijt?

Dat heeft zowel praktische als financiële redenen:

Implementatie van statiegeld is praktisch niet uitvoerbaar voor een evenement met veel verschillende ondernemers zonder gezamenlijk kassasysteem. We kunnen dan niet verrekenen wie er te veel statiegeld heeft terugbetaald en wie te weinig. Dat zou een hele administratie vergen met alle Nijmeegse horecaondernemers en evenementenorganisatoren. Bovendien zouden dan de ondernemers die aan de rand van de stad of dicht bij het station zitten, onevenredig meer werk hebben aan het systeem. Ook zou teruggave van de € 0,50 betekenen dat barren veel cash moeten hebben of vaak kleine bedragen moeten terugpinnen. Wanneer de bekers een financiële waarde vertegenwoordigen, wordt bovendien het systeem fraudegevoeliger, is er meer kans op het wegnemen van bekers achter de barren, om ze vervolgens in te wisselen voor geld, en trek je veel mensen aan die bekers van de grond gaan rapen. Daarmee vervuilt de stroom bekers, want als er veel bekers met zand achter de bar terechtkomen, zorgen die ervoor dat een hele badge bekers wordt afgekeurd voor recycling, waardoor het systeem dus averechts werkt.

Met het betalen van de extra € 0,50 voor je eerste drankje worden de kosten van het systeem deels meebetaald: de ondernemer houdt de € 0,50 als compensatie voor de inkoop van de (duurdere) Vierdaagsefeesten-bekers, de extra handelingen aan de bar, het geschikt maken van het kassasysteem en het gescheiden inzamelen achter de bar. Bij andere festivals zijn de kosten voor een dergelijk systeem vaak inbegrepen in de ticketprijs, of bij sportevenementen wordt het verrekend met het inschrijfgeld, maar wij houden de Vierdaagsefeesten graag gratis!

Waarom moet ik extra betalen voor mijn eerste drankje?

Het is belangrijk dat de bekers weer schoon terugkomen bij de bar, uit onderzoek blijkt dat dit het best te realiseren is door kosten te berekenen voor de beker. Bij de vaststelling van het bedrag van € 0,50 is rekening gehouden met het feit dat het voldoende moet stimuleren de beker terug te brengen. Tegelijkertijd willen we het bedrag niet te hoog maken om er zo voor te zorgen dat de feesten voor iedereen toegankelijk blijven. Niet alleen de bezoeker betaalt extra, ook de podia en terrassen betalen meer voor de inkoop van de beker en organisatie van het systeem. Daarnaast subsidieert de Gemeente Nijmegen de invoering.

Waarom gebruiken jullie geen token of bekermunt?

Op veel festivals die op afgesloten terrein plaatsvinden worden soms tokens of bekermunten uitgedeeld. Als je je beker dan even kwijt wilt, kun je hem omruilen voor een muntje. Bij de Vierdaagsefeesten is er echter niet één entree en het festivalterrein erg groot. Dit maakt het lastig om op een centraal punt tokens aan te bieden of in te nemen. Ook zijn wij een volledig gratis evenement en kunnen we de kosten van een tokensysteem zo niet doorberekenen in de entreeprijs.

De token zou net als de beker geen geld waard zijn, het enige verschil is dat het handzamer is. Je kunt deze bijvoorbeeld in je portemonnee stoppen. Het omwisselen van lege bekers voor tokens vergt echter nog meer handeling aan de bar, bijvoorbeeld gedurende het piekmoment aan het eind van de avond. De ondernemers hebben op dit moment erg veel moeite om voldoende personeel te vinden, deze extra capaciteit is daarom een lastig punt.

Het produceren van tokens kost bovendien weer extra grondstoffen, terwijl we zo min mogelijk plastic willen verspillen. Hoeveel tokens zouden er verloren gaan? Vallen op de grond, worden thuisgelaten, gaan met de broek de wasmachine in etc.

De logistiek om ervoor te zorgen dat er overal in de stad altijd voldoende tokens zijn, is ook een complexe en kost ons dus ook tijd gedurende de week. Op andere evenementen waar tokens worden gebruikt, is bovendien aangetoond dat het invoeren van een tokensysteem er niet altijd toe leidt tot dat bekers op het einde van de avond beter worden ingeleverd.

We begrijpen het ongemak van steeds de beker bij je te moeten dragen. Je mag hem wel opvouwen en in je broekzak dragen, een kapotte beker is nog steeds in te wisselen bij de bar.

Waarvan is de beker gemaakt?

De bekers zijn van rPet (recycled PET). Op dit moment is dit het enige materiaal dat dat hoogwaardig gerecycled kan worden tot nieuwe bekers, bioplastic bijvoorbeeld kan dat nog niet en is daardoor geen duurzamere keuze. Dit is ook de reden dat wetgeving die in 2024 van kracht gaat stelt dat dit het enige materiaal is dat is toegestaan bij een circulair systeem.

Waarom een softcup en geen herbruikbare hardcup?

Onze inschatting is dat we met rPET toe kunnen werken naar het beste systeem, met hulp van onze bezoekers uiteraard! Het gebruik van softcup en hardcup verschilt niet veel van elkaar qua duurzaamheid. Welke beter is, hangt af van de situatie en van veel andere factoren. Dat lees je ook terug in dit uitgebreide LCA onderzoek.

Omdat voor de Vierdaagsefeesten de herbruikbare hardcup beker te veel nadelen kent op het gebied van hygiëne, beschikbaarheid in grote hoeveelheden en logistiek, gebruiken we single-use softcup bekers die worden gerecycled.

We hebben onderzocht of de hardcup mogelijk is, maar met name het inrichten van een efficiënt wasproces is voor de Vierdaagsefeesten met beperkte ruimte in de stad een probleem. Daarnaast zijn er andere uitdagingen zoals een niet eenduidig kassasysteem door de vele verschillende ondernemers, geen gezamenlijke entree en uitdagingen bij het inrichten van een retour van de hardcup bekers.

Een aantal terrassen werkt wel met hardcups, omdat zij dat systeem al eerder hadden ingevoerd. Als zij de bekers zelf kunnen reinigen, is dit een duurzame oplossing en daarom ook toegestaan tijdens de Vierdaagsefeesten. Gebruik van glaswerk is tijdens de feesten vanwege veiligheid buiten verboden.

Mag ik ook mijn eigen herbruikbare beker meenemen?

Dit vinden we een heel sympathiek idee, maar voor de diverse barren in de stad is dit niet praktisch. Zo weet het barpersoneel dan niet goed hoe vol de glazen moeten en niet alle bekers passen goed onder de gebruikte tapsystemen. Daarnaast kan het personeel de beker niet reinigen.

Wat gebeurt er met de beker nadat ik hem heb ingeleverd?

Er wordt eerst goed gecontroleerd of er toch niet zeer vervuilde bekers tussen het bekerafval zijn beland. De schone bekers worden opgehaald en na een laatste check gerecycled tot plastic korrels. Deze korrels gaan vervolgens weer naar de fabriek, waar er nieuwe bekers (of andere voedselverpakkingen) van gemaakt worden. De bekers die niet schoon genoeg zijn worden gerecycled tot korrels die geschikt zijn om andere plastic producten van te maken die minder strenge hygiëne-eisen kennen.

Verloren & Gevonden

Hoe voorkom ik dat ik waardevolle spullen verlies?

 • Neem niet te veel geld mee: je kunt op heel veel plekken in de stad met PIN of contactloos betalen.
 • Draag je portemonnee niet in je achterzak, maar in een tas en/of achter een rits.
 • Draag je tas vóór je en niet naast of achter je.
 • Laat je spullen niet onbeheerd achter.
 • Wees alert wanneer je geld opneemt: zakkenrollers kunnen van een afstand meekijken.
 • Let op als onbekenden je aanspreken of ‘per ongeluk’ tegen je aanbotsen. Liep iemand tegen je aan? Ga dan zo snel mogelijk na of je je spullen nog hebt.

Ik ben mijn kind kwijt of heb een kind gevonden dat zijn ouders kwijt is, wat nu?

We raden ouders aan om kinderen het mobiele nummer van de ouders/verzorgers mee te geven, bijvoorbeeld aan een ketting of geschreven op de arm.

Wat kun je het beste doen als je een kind kwijt bent of een kind hebt gevonden dat zijn ouders kwijt is?

 • Kijk nogmaals rond in de omgeving of de ouders van het kind toch niet in de buurt zijn. Check in het geval je een kind hebt gevonden, of het een telefoonnummer van de ouders bij zich draagt.
 • Wanneer dit niet het geval is, breng het kind dan naar de dichtstbijzijnde Rode Kruis post (zie plattegrond). Hier geef je (waar mogelijk) de naam van het kind, de namen van de ouders, de locatie en een signalement van het kind door. De medewerkers van de post nemen vervolgens contact op met het meldpunt Gemeente Nijmegen en zoeken uit of het kind reeds is aangemeld (op een andere locatie).
 • Ouders die hun kind kwijt zijn, gaan ook naar dichtstbijzijnde Rode Kruis post en maken een melding van het verloren kind. Meldpunt Gemeente Nijmegen zoekt vervolgens uit of het kind reeds is aangemeld.
 • Het is ook mogelijk dat het kind naar de dichtstbijzijnde bar(medewerker), beveiliger of het podium is gelopen. Kijk of het kind hier is.

Ik ben mijn fiets kwijt, wat nu?

Kijk eerst op de website van AFAC of de fiets is meegenomen, omdat hij niet in het fietsenrek geparkeerd stond. Check ook www.verlorenofgevonden.nl.

Denk je dat jouw fiets is gestolen? Meld het dan bij de politie.

Ik ben iets verloren of heb iets gevonden, wat nu?

Wanneer je iets bent verloren, kun je de website www.iLost.nl raadplegen. Als het verloren voorwerp hier (nog) niet op staat, kun je er een melding maken. Gevonden voorwerpen die bij de gemeente Nijmegen worden ingeleverd, staan de volgende dag op iLost.

Denk je dat hetgeen dat je kwijt bent, is gestolen? Meld het dan bij de politie.

Wanneer je iets hebt gevonden in Nijmegen, kun je dat het beste melden op de website www.iLost.nl. Bewaar het tijdelijk thuis, zodat het veilig ligt. Degene die het voorwerp kwijt is, zal op deze site een melding maken van het vermiste voorwerp.

Je kunt het voorwerp ook van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur inleveren bij de Stadswinkel van de Gemeente Nijmegen (Mariënburg 30).

Het centrum van Nijmegen

Gaat de weekmarkt op zaterdag en maandag door tijdens de Vierdaagsefeesten?

Ja, ook tijdens de Vierdaagsefeesten gaat de weekmarkt door. Op zaterdag en maandag staan de kramen in de Augustijnenstraat, de Grote Markt, de Burchtstraat en de St. Jorisstraat (op de rijbaan bij Kelfkensbos) van 09.00 tot circa 16.00 uur.

Zijn de winkels in het centrum van Nijmegen open tijdens de Vierdaagsefeesten?

Ja, de winkels zijn bijna alle dagen open, ook op zondag. Kijk voor de openingstijden per winkel op intonijmegen.nl.

Richtlijnen voor winkelopeningstijden:

 • Za 09.00 uur – 17.00 uur
 • Zo 12.00 uur – 17.00 uur (koopzondag)
 • Ma 11.00 uur – 18.00 uur
 • Di 09.00 uur – 18.00 uur
 • Wo 09.00 uur – 18.00 uur
 • Do 09.00 uur – 21.00 uur (koopavond)
 • Vrij 09.00 uur – 21.00 uur (sommige winkels gesloten bij 4Daagse intocht)