
Veelgestelde vragen
Over de Vierdaagsefeesten
Wanneer en hoe laat zijn de Vierdaagsefeesten?
We vieren de Vierdaagsefeesten van 15 t/m 21 juli 2023!
De buitenpodia starten, afhankelijk van de locatie, tussen 14.00 en 15.00 uur of tussen 18.00 en 20.00 uur. De acts op de buitenpodia eindigen op zaterdag tot en met donderdag om 00.30 uur. Op vrijdag is dit om 01.00 uur. Na afloop van de acts blijven de terrassen zonder muziek open tot 02.00 uur.
‘s Nachts gaat in sommige uitgaansgelegenheden binnenprogrammering door, de openingstijden zijn gelijk aan de reguliere afspraken gedurende het gehele jaar. Deze binnenprogrammering is opgenomen in ons programma.
Zijn de Vierdaagsefeesten gratis?
Ja, de Vierdaagsefeesten vinden plaats in het centrum van Nijmegen in de openbare ruimte en zijn vrij toegankelijk. Maar let op: sommige programma-onderdelen zijn niet gratis of moet voor worden gereserveerd. Dit staat indien van toepassing aangegeven bij het Vierdaagsefeesten 'programma'. Dat geldt ook voor het aansluitende nachtprogramma van de uitgaansgelegenheden in Nijmegen.
Ook al zijn de Vierdaagsefeesten gratis, ze zijn niet voor niets. Ruim 1000 artiesten programmeren op ruim 40 podia, en alles eromheen organiseren, dat kost uiteraard geld. En dat geld wordt verdiend met de drankjes die jij koopt aan de bar! Dus koop jij je drankje aan de bar, dan regelen wij de rest. Goede deal, toch?
Worden de Vierdaagsefeesten en de Vierdaagse door dezelfde organisatie georganiseerd?
Nee, de Vierdaagsefeesten worden georganiseerd door Stichting Vierdaagsefeesten en de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen door Stichting DE 4DAAGSE. De Vierdaagsefeesten duren zeven dagen en vinden regulier plaats rondom de derde dinsdag van juli, als de Vierdaagse start met het vierdaagse wandelevenement. Uiteraard werken we op zoveel mogelijk punten met elkaar samen om er een geweldig evenement van te maken!
Zomerfeesten of Vierdaagsefeesten?
Vanaf de eerste editie in 1970 heet ons evenement Zomerfeesten. Sinds 1998 gingen we verder onder de naam Vierdaagsefeesten, om de verbinding met de Vierdaagse en het unieke karakter van de feesten te benadrukken. We heten dus al ruim 20 jaar geen Zomerfeesten meer!
Praktische informatie
Hoe krijg ik informatie tijdens Vierdaagsefeesten?
Wanneer je onze app hebt gedownload ontvang je, na toestemming, een pushbericht bij een calamiteit of grote drukte. Bovendien blijf je dan automatisch op de hoogte van actuele informatie. Je kunt de Vierdaagsefeesten app downloaden in de Google Play Store of in de App store.
Nieuws en updates kun je ook volgen via Instagram, Facebook en Twitter.
Tevens zijn er tijdens Vierdaagsefeesten verspreid door het centrum een aantal lichtkranten. Wanneer er belangrijke mededelingen of calamiteiten zijn, worden deze hierop gemeld.
Liever een fysiek programmaboekje? Die zijn te vinden bij horeca en openbare gelegenheden in de stad, en daarnaast tijdens de Vierdaagsefeesten verkrijgbaar bij onze merchandisestand, op het einde van de Burchtstraat richting Kelfkensbos. Blader hier door het programmaboekje van editie 2022.
Praktische informatie voor binnenstadsbewoners hebben wij in het bewonersinfoboekje verzameld.
Hoe kan ik de stad het beste bereiken?
Omdat de stad tijdens de Vierdaagsefeesten wordt bezocht door duizenden bezoekers adviseren wij zoveel mogelijk met het openbaar vervoer, per fiets of te voet naar het centrum te komen.
Voor meer informatie over de bereikbaarheid van de Vierdaagsefeesten, kijk hier.
Is de stad rolstoeltoegankelijk?
Ja, de gehele stad is rolstoeltoegankelijk. Dit houdt in dat de straten vrij zijn van verkeer en de op- en afgangen van de stoepen bedoeld voor rolstoelen worden vrijgehouden van obstakels.
Hittebestrijding
Er zijn veel overkappingen aanwezig op de Vierdaagsefeesten waaronder je uit de zon kunt staan. Ook zijn er gratis watertappunten in de hele stad, die vind je op de plattegrond, ook zichtbaar in de app en op onze bewegwijzeringspalen. Daarnaast geven we je hierbij enkele tips die van pas kunnen komen:
- Draag een hoedje, petje of ander hoofddeksel
- Gebruik zonnebrandcrème
- Drink voldoende (en matig alcoholgebruik)
- Zoek bij drukte koelere en ruimere plekjes in de stad
Bekijk verder deze tips van de GGD en van het Rode Kruis
Waar kan ik naar een mindervaliden toilet?
Er zijn twee vaste locaties in Nijmegen waar je 24/7 gebruik kunt maken van een mindervalidentoilet:
- Op de Bisschop Hamerstraat (naast de fietsenstalling, aan de kant van de Molenstraat)
- Klein Mariënburg (achter LUX)
Tijdens Vierdaagsefeesten is er op diverse evenementen locaties een mindervalidentoilet extra geplaatst en geopend tijdens programmering van deze locaties:
- Gruitberg
- Hunnerpark bij de EHBO post
- Valkhof Festival ingang via Hoogstraat - plees to be
- Valkhof Festival Club Voerweg - plees to be
- Valkhof Festival Bloem - plees to be
- Park Kronenburg
- Festival op het Eiland
Daarnaast zijn er diverse horecazaken in Nijmegen die hun toilet beschikbaar stellen voor bezoekers deze zijn te vinden op intonijmegen.com/toilet.
Wat doet de Vierdaagsefeesten aan ongewenst seksueel gedrag?
Wij ondersteunen de campagne 'Ben je oké?'
Met deze camÂpagne wordt ongewenst sekÂsueel gedrag in het uitÂgaansleven bespreekÂbaar gemaakt. Uit een opinieonÂderÂzoek door EenÂVanÂdaag in samenÂwerkÂing met FesÂtileaks (juni 2018) blijkt namelijk dat 48% van de vrouwelijke fesÂtiÂvalÂbeÂzoekÂers wel eens ongewenst sekÂsueel gedrag meemaakt. Ook 9% van de manÂnelijke fesÂtiÂvalÂbeÂzoekÂers geeft aan negatieve ervarinÂgen te hebben met dit soort gedrag. Daar willen we een stokÂje voor steken. Op fesÂtiÂvals moeten mensen zich vrij, fijn en veilig kunÂnen voeÂlen. Want ongewenst sekÂsueel gedrag is niet oké, ook niet tijÂdens de VierÂdaagseÂfeesten.
Zie jij dat iemand lastig gevallen wordt en vertrouw je de sitÂuÂatie niet? Vraag ​‘Ben je oké?’ en maak het gedrag bespreekÂbaar. Zo zorÂgen we voor elkaÂar en voor een fijne omgevÂing voor iedereen.
Duurzaamheid
Wat doet stichting Vierdaagsefeesten aan duurzaamheid?
We zijn op veel vlakken bezig met duurzaamheid. De energie is bijna volledig lokaal opgewekte groene stroom. Op de paar plekken waar de vaste stroomaansluitingen niet toereikend zijn, werken we batterijen (opgeladen met duurzame stroom) of bio-diesel generatoren.
Verder hebben we een aantal circulaire toiletvoorzieningen en een circulair bekersysteem om de hoeveelheid afval terug te dringen. Al het ingezamelde afval wordt nagescheiden voor recycling. We stimuleren en faciliteren onze bezoekers met de fiets of het OV te komen.
We zijn aangesloten bij de Green Deal Circular Festivals en Plastic Pact. Lees hier alles over onze duurzaamheidsinitiatieven en hoe jij hierbij kunt helpen!
Duurzaamheid en vuurwerk, hoe rijmen jullie dat?
Wij werken al jaren met minder milieubelastend vuurwerk. Dit ecologische vuurwerk is beperkt in fijnstoffen en zware metalen. Daarnaast wordt de CO2-uitstoot van het vuurwerk volledig gecompenseerd middels een duurzaamheidscertificaat bij Trees for All.
Maar liever zien wij het dat compenseren niet nodig is en we minder CO2 uitstoten. Daarom zullen we voor editie 2023 opnieuw inventariseren of er alternatieven voor vuurwerk voor handen zijn, bijv. drones of lasershows. Wil jij als partner of sponsor dit met ons mogelijk maken, neem dan vooral contact met ons op!
Drankbeleid
Mag ik mijn eigen drank meenemen naar de Vierdaagsefeesten?
Nee, dat is niet toegestaan en op diverse locaties wordt gecontroleerd op het meenemen van eigen drank door evenementbezoekers.
We zijn een vrij toegankelijk evenement, waarop iedereen welkom is om te komen feesten en genieten van live optredens op bijzondere locaties. Maar kosteloos is het evenement natuurlijk niet. Van de drankjes die jij koopt aan de bar worden onder andere artiesten, acts, podia en aankleding betaald. Koop jij je drankje aan de bar, dan regelen wij de rest. Goede deal, toch?
Het circulaire bekersysteem
Wat houdt het bekersysteem precies in?
Bij de aankoop van je eerste drankje betaal je eenmalig € 0,50 als milieubijdrage voor de beker. Bij elke volgende bestelling betaal je alleen de consumptieprijs, als je je gebruikte beker weer inlevert. In de hele stad worden dezelfde bekers gebruikt, te herkennen aan het Vierdaagsefeesten-logo in de rand. Je kunt je beker dus bij een buitenbar of terras inwisselen voor een nieuwe. Het maakt niet uit of de beker opgevouwen of gescheurd terugkomt naar de bar, als deze maar niet onder het zand of ander vuil zit. Dan kan de beker namelijk niet meer goed worden gerecycled.
Breng óók je laatste beker terug naar de bar, zodat er nieuwe bekers van kunnen worden gemaakt. Een beker is niet inwisselbaar voor geld. Je kunt je beker mee naar huis nemen en de volgende dag (opnieuw) inwisselen. Bekijk de infographic.
Waarom is dit bekersysteem ingevoerd?
De enorme afvalberg van plastic bekers op straat tijdens en na de Vierdaagsefeesten is ons al jaren een doorn in het oog. Dit past niet bij onze duurzaamheidsambities. We hebben de afgelopen jaren veel kleinschalige pilots gedaan om meer bekers in te zamelen. En werken nu sinds 2022 met één duidelijk systeem voor de hele stad.
Hiermee lopen we vooruit op aankomende wetgeving, die vanaf januari 2024 het gebruik van plastic wegwerpbekers zonder circulair systeem verbiedt. Het is uniek in Nederland en een hele prestatie dat we met zo veel verschillende ondernemers op zo’n groots, open evenement allemaal hetzelfde systeem gebruiken!
Wie doen er allemaal mee met dit systeem?
Alle podia en terrassen in de stad doen tijdens de Vierdaagsfeesten mee aan dit systeem. De 4Daagse doen ook mee, dit betekent dat ook op de Wedren en Heumensoord deze beker wordt gebruikt. Er is een aantal terrassen die herbruikbare hardcups gebruiken, deze bekers blijven op het terras en worden daar afgewassen voor nieuw gebruik.
De circulaire beker op de Vierdaagsefeesten wordt mede mogelijk gemaakt door o.a.: Gemeente Nijmegen, CircularPET, DAR, Paardekooper.
Waarom moet ik extra betalen voor mijn eerste drankje?
Het is belangrijk dat de bekers weer schoon terugkomen bij de bar, uit onderzoek blijkt dat dit het best te realiseren is door kosten te berekenen voor de beker. Bij de vaststelling van het bedrag van € 0,50 is rekening gehouden met het feit dat het voldoende moet stimuleren de beker terug te brengen. Tegelijkertijd willen we het bedrag niet te hoog maken om er zo voor te zorgen dat de feesten voor iedereen toegankelijk blijven. Niet alleen de bezoeker betaalt extra, ook de podia en terrassen betalen meer voor de inkoop van de beker en organisatie van het systeem. Daarnaast subsidieert de Gemeente Nijmegen de invoering.
Waarom gebruiken jullie geen token, bekermunt of statiegeld?
Op veel festivals die op afgesloten terrein plaatsvinden worden soms tokens of bekermunten uitgedeeld. Als je je beker dan even kwijt wilt, kun je hem omruilen voor een muntje. Bij de Vierdaagsefeesten is er echter niet één entree en het festivalterrein erg groot. Dit maakt het lastig om op een centraal punt tokens aan te bieden. Ook zijn wij een volledig gratis evenement en kunnen we de kosten van een tokensysteem zo niet doorberekenen in de entreeprijs.
Implementatie van statiegeld is praktisch niet uitvoerbaar voor een evenement met veel verschillende ondernemers zonder gezamenlijk kassasysteem. We kunnen dan niet verrekenen wie er te veel statiegeld heeft terugbetaald en wie te weinig. Bovendien zouden dan de ondernemers die aan de rand van de stad of dicht bij het station zitten, onevenredig meer werk hebben aan het systeem. Ook zou teruggave van de € 0,50 betekenen dat barren veel cash moeten hebben of vaak kleine bedragen moeten terugpinnen. Wanneer de bekers een financiële waarde vertegenwoordigen, wordt bovendien het systeem fraudegevoeliger, is er meer kans op het wegnemen van bekers achter de barren, om ze vervolgens in te wisselen voor geld.
We begrijpen het ongemak van steeds de beker bij je te moeten dragen. Je mag hem wel opvouwen en in je broekzak dragen, een kapotte beker is nog steeds in te wisselen bij de bar.
Waarom een softcup en geen herbruikbare hardcup?
Omdat voor de Vierdaagsefeesten de herbruikbare hardcup beker te veel nadelen kent op het gebied van hygiëne, beschikbaarheid in grote hoeveelheden en logistiek, gebruiken we single-use softcup bekers die worden gerecycled.
We hebben onderzocht of de hardcup mogelijk is, maar met name het inrichten van een efficiënt wasproces is voor de Vierdaagsefeesten met beperkte ruimte in de stad een probleem. Daarnaast zijn er andere uitdagingen zoals een niet eenduidig kassasysteem door de vele verschillende ondernemers, geen gezamenlijke entree en uitdagingen bij het inrichten van een retour van de hardcup bekers.
Een aantal terrassen werkt wel met hardcups, omdat zij dat systeem al eerder hadden ingevoerd. Als zij de bekers zelf kunnen reinigen, is dit een duurzame oplossing en daarom ook toegestaan tijdens de Vierdaagsefeesten. Gebruik van glaswerk is tijdens de feesten vanwege veiligheid buiten verboden.
Mag ik mijn eigen herbruikbare beker meenemen?
Dit vinden we een heel sympathiek idee, maar voor de diverse barren in de stad is dit niet praktisch. Zo weet het barpersoneel dan niet goed hoe vol de glazen moeten en niet alle bekers passen goed onder de gebruikte tapsystemen. Daarnaast kan het personeel de beker niet reinigen.
Festivalbandjes en Vriendenprogramma
Wat is het verschil tussen een festivalbandje en een vriendenbandje?
Speciaal voor trouwe Vierdaagsefeestenbezoekers bieden we graag iets extra’s. We hebben gevraagd waar we hen blij mee kunnen maken, en daar kwamen twee wensen uit naar voren: een speciale extra beleving én niet steeds apart afrekenen bij de wc’s. Dat hebben we verwerkt in een mooi aanbod van elke dag van de Vierdaagsefeesten iets leuks én de betaalrij overslaan bij de wc’s. Toegang tot het speciale dagprogramma en doorlopen bij de toiletten kan op vertoon van beiden bandjes: zowel een festivalbandje als een vriendenbandje.
We merkten in de panelgesprekken dat veel van ons publiek ons een warm hart toedraagt en bereid is om iets extra’s bij te dragen aan de Vierdaagsefeesten. Daarmee werken we aan onze doelstellingen als zo klimaatneutraal mogelijk feesten en een feest organiseren voor iedereen, ook doelgroepen voor wie dat wellicht minder voor de hand licht. Om onze dankbaarheid te tonen aan mensen die hier graag aan bij dragen hebben we voor hen een speciaal gouden vriendenbandje ontwikkeld. Hiermee krijg je bovendien tijdens de feesten korting op de merchandise!
De makkelijkste manier om Vriend te worden of een festivalbandje aan te schaffen is via de webshop.
Hoe kan ik Vriend van de Vierdaagsefeesten worden of een festivalbandje kopen?
De makkelijkste manier om Vriend te worden of een bandje aan te schaffen is via de webshop. Je kunt bij aanschaf kiezen of je je bandje wilt laten opsturen, afhalen op de donderdag of vrijdag vóór de feesten of in de week zelf.
Hoe wordt mijn donatie aan het Vriendenprogramma besteed?
Mede dankzij jou kunnen we ervoor zorgen dat de Vierdaagsefeesten klimaatneutraal en inclusief worden. Dit jaar gaat bovendien 5% van de opbrengst van het vriendenprogramma naar Stichting Vincentius, een Nijmeegse vrijwilligersorganisatie die zich inzet om armoede en eenzaamheid te verzachten en gezondheid te bevorderen. Lees meer.
Verloren & Gevonden
Ik ben mijn fiets kwijt, wat nu?
Kijk eerst op de website van AFAC of de fiets is meegenomen, omdat hij niet in het fietsenrek geparkeerd stond. Check ook www.verlorenofgevonden.nl.
Denk je dat jouw fiets is gestolen? Meld het dan bij de politie.
Ik ben iets verloren of heb iets gevonden, wat nu?
Wanneer je iets bent verloren, kun je de website www.iLost.nl raadplegen. Als het verloren voorwerp hier (nog) niet op staat, kun je er een melding maken. Gevonden voorwerpen die bij de gemeente Nijmegen worden ingeleverd, staan de volgende dag op iLost.
Denk je dat hetgeen dat je kwijt bent, is gestolen? Meld het dan bij de politie.
Wanneer je iets hebt gevonden in Nijmegen, kun je dat het beste melden op de website www.iLost.nl. Bewaar het tijdelijk thuis, zodat het veilig ligt. Degene die het voorwerp kwijt is, zal op deze site een melding maken van het vermiste voorwerp.
Je kunt het voorwerp ook inleveren bij de Stadswinkel van de Gemeente Nijmegen (Mariënburg 30).
Het centrum van Nijmegen
Is er weekmarkt op zaterdag en maandag tijdens de Vierdaagsefeesten?
Ja, ook tijdens de Vierdaagsefeesten gaat de weekmarkt door. Op zaterdag en maandag staan de kramen op de Grote Markt, de Burchtstraat en de St. Jorisstraat van 09.00 tot circa 16.00 uur.
Zijn de winkels in het centrum open tijdens de Vierdaagsefeesten?
Ja, de winkels zijn geopend, ook op zondag. Kijk voor de openingstijden per winkel op intonijmegen.com.
Richtlijnen voor winkelopeningstijden:
- Za 09.00 uur – 17.00 uur
- Zo 12.00 uur – 17.00 uur (koopzondag)
- Ma 11.00 uur – 18.00 uur
- Di 09.00 uur – 18.00 uur
- Wo 09.00 uur – 18.00 uur
- Do 09.00 uur – 21.00 uur (koopavond)
- Vrij 09.00 uur – 21.00 uur (de meeste winkels zijn gesloten i.v.m. 4Daagse intocht)