Vierdaagsefeesten
13-19 juli 2024nijmegen

Vierdaagsefeesten 2023: elke generatie vindt z’n plek in het drukke en harmonieuze Nijmegen

Placeholder for 17072023 Vierdaagsefeesten Marcel Krijgsman17072023 Vierdaagsefeesten Marcel Krijgsman

Geplaatst: 22 juli 2023, 01:12 uur

Het was drukker dan vorig jaar op de Vier­daagse­feesten in Nijmegen, met name door de gun­stige weer­som­standighe­den. De druk­te op het groot­ste even­e­ment van Ned­er­land was echter beter ver­spreid: bij ruim 47 podia op 8 km ² even­e­menten­ter­rein, prof­i­teerde jong en oud van de ruime keuze aan artiesten.

Placeholder for 200723 Vierdaagsefeesten Jan Willemde Venster200723 Vierdaagsefeesten Jan Willemde Venster

De drukste locaties waren Matrixx Live aan de Kade, met artiesten als Snollebollekes en Flemming, en Matrixx at the Park, waar onder meer Bankzitters, STUK en Bizzey op de programmering stonden. Ook het Faberplein, met Ronnie Ruysdael, Baby Blue en een verrassingsoptreden van een zingende burgemeester Bruls trok veel publiek, evenals de Molenstraat met Marco Schuitmaker en Stef Ekkel. Nieuwere locaties met veelal dansconcepten bleken ook populair en zorgden voor een goede spreiding in de stad. Zo konden onder meer Stadseiland Stek, The Outdoor Club, Kelfkensbos Festival en Park Kronenburg op veel belangstelling rekenen. Middels een druktemeter in de app van Vierdaagsefeesten kon het publiek makkelijk de weg vinden naar een rustigere locatie.

Precieze bezoekerscijfers geven we op dit moment nog niet. Vorig jaar ontvingen we naar schatting anderhalf miljoen bezoekers in de binnenstad van Nijmegen, verspreid over zeven dagen. Maar zo’n schatting is op een open evenement met veel bewegingen heel moeilijk te maken. Daarom werken we dit jaar samen met Zicht op data, om te kijken of we met behulp van peiling van telefoondata tot betrouwbaardere cijfers kunnen komen. Dit brengt echter verwerkingstijd met zich mee, waardoor we op dit moment nog geen cijfer kunnen geven.

Het behalen van recorddrukte is voor Vierdaagsefeesten geen missie. We zijn er het meest trots op dat we dit jaar weer op de (gedeelde) eerste plaats staan in de Evenementenmonitor als het evenement met de prettigste sfeerbeleving. En we zijn blij te kunnen melden dat alles weer ontzettend goed en harmonieus is verlopen. Op de Vierdaagsefeesten zie je eigenlijk altijd dat er in verhouding niet meer incidenten zijn dan op een reguliere stapavond in Nijmegen, dat is nu ook weer het geval.

Placeholder for 190723 Vierdaagsefeesten J Wde Venster 02284190723 Vierdaagsefeesten J Wde Venster 02284
Placeholder for 200723 Vierdaagsefeesten J Wde Venster 02468200723 Vierdaagsefeesten J Wde Venster 02468

Opvallend dit jaar was dat het publiek eerder naar de stad kwam, door de extra activiteiten in de middag. Van theater tot stadstour, van lezing tot abseilen, van salsaworkshop tot comedyshow: het middagprogramma wordt steeds uitgebreider.

Vierdaagsefeesten is landelijk gezien koploper als het gaat om duurzaamheid bij vrij toegankelijke stadsevenementen. Voor het tweede jaar werd gewerkt met een recycle bekersysteem, waarbij bezoekers 50 cent extra betaalden voor hun eerste softcup beker, en die weer aan de bar in konden wisselen bij hun volgende drankje. Of het recyclepercentage de 58% van vorig jaar gaat verslaan en voldoende richting de in 2024 verplichte 75% oploopt, wordt de komende tijd onderzocht.

Bij een deel van de foodtrucks werd de CO2-uitstoot per gerecht weergegeven, om bezoekers hier bewust van te maken, met mogelijk verdere CO2-reduc­tie tot gevolg. Verder werd er onderzoek gedaan naar wat het publiek vindt van het foodaanbod op de Vierdaagsefeesten. De eerste indruk is dat het aantal flexitariërs onder de feestgangers flink toeneemt.

Onze toekomst kent nog wel enkele uitdagin­gen. Sti­j­gende inkoop­kosten, extra wet- en regel­gev­ing en duurza­amhei­d­sam­bities moeten ergens van betaald wor­den. De oproep van burge­meester Bruls om eigen drank thuis te lat­en, de cam­pagne Vier­daagse­feesten zijn gratis, maar niet voor niks’ en de con­troles bij de pleinen, hielpen om de drankverkoop aan de bar te stim­uleren. Het is noodza­ke­lijk dat we op zoek gaan naar de juiste bal­ans tussen betaal­baarheid voor de bezoek­er en vol­doende opbreng­sten om de komende jaren in de kwaliteit en onze ambities te bli­jven investeren. Het is geen gemakke­lijke zoek­tocht, waar­bij we een beroep doen op alle betrokke­nen. Vier­daagse­feesten trekt op met vergelijk­bare even­e­menten als GLOW, Sail Ams­ter­dam, Gentse Feesten en Rot­ter­dam Zomer­car­naval om de uitdagin­gen het hoofd te bieden.

Aftermovie dag 7

Kijk met ons mee terug naar de finaledag, vastgelegd door Beeldfanaat, en realiseer je hoe bijzonder het is dat we met jullie zeven dagen lang de hele binnenstad van Nijmegen op z'n kop mochten zetten!

Placeholder for ImageImage

We zijn benieuwd naar jouw mening!

Help jij ons nóg mooiere feesten te organ­is­eren? We horen graag waar je blij mee was en wat er beter kan. Voor elke dag van de week hebben we een enquete klaargezet, bij de vri­jdag-enquête vra­gen we je ook om een eind­ci­jfer van de hele week.

Login
Bekijk winkelwagen