Vierdaagsefeesten
13-19 juli 2024nijmegen

Samenkomst van generaties op de zondag

Placeholder for 20230716 VALKHOF SHOT BY AZUMI 038920230716 VALKHOF SHOT BY AZUMI 0389

Geplaatst: 17 juli 2023, 11:28 uur

Samenkomst van gen­er­aties op de zondag

De tra­di­tionele vuur­w­erk­show Waal in Vlam­men’ liet de druk­teme­ter in onze app gis­ter­avond rond 22.00 uur donker­rood kleuren, maar ner­gens hoefde de meld­ing vol’ voor te wor­den afgegeven. Zow­el bij Stad­sei­land Stek als aan de andere kant van de Waal bij Matrixx Live aan de Kade en Smaak­markt ontstond gezel­lige druk­te en werd van het vuur­w­erk genoten door jong en oud. Aan bei­de zij­den van de riv­i­er werd dit jaar ook een plek gecreëerd voor mensen die slecht ter been waren, waar ruim 50 mensen dankbaar gebruik van maakten. 

Placeholder for 16072023 Vierdaagsefeesten Edwin Smits Waalin Vlammen16072023 Vierdaagsefeesten Edwin Smits Waalin Vlammen

Wel of geen vuurwerk?

Afgelopen tijd speelde de vraag of het vuurwerkspektakel nog wel past in deze tijd. Al een aantal jaar werken we met minder milieubelastend vuurwerk, dat beperkt is in fijnstoffen en zware materialen, en de CO2-uitstoot die het vuurwerk oplevert compenseren we ruimschoots. Liever nog zien we dat het compenseren niet nodig is en zoeken we naar alternatieven, dus we staan zeker open voor mogelijkheden! Een traditie waar voorlopig zeker nog geen einde aan lijkt te komen is het Gevelconcert op de Grote Markt. Zo’n 70 muzikanten oefenden vijf dagen lang om hun repertoire te kunnen spelen vanuit de historische gevels van de Waagh en De Laeckenhal: van het oer-Nijmeegse ‘Al mo we krupe’ tot nieuwe hits als ‘Engelbewaarder’.

Wat speelde er zondagavond?

Marco Schuitmaker bracht ‘zijn’ Engelbewaarder onder grote belangstelling ten gehore op het Hertogplein. Bij Matrixx Live aan de Kade waren Ch!pz en Het Foute Uur van Q Music populair, Xander de Buisonjé trad op op het Faberplein. Bij Matrixx at the Park stonden Outsiders en Sub Zero Project, hier bleef de politiemelding ‘druk’ vrijwel de hele avond van kracht. The Outdoor Club hostte Crotona en bij Kelfkensbos Festival feestten bezoekers bij Fiësta Macumba.

Placeholder for 160723 Vierdaagsefeesten J Wde Venster 00688160723 Vierdaagsefeesten J Wde Venster 00688

Hoe was de zondagmiddag?

In de mid­dag maak­ten de wolken plaats voor de zon en von­den Vier­daagse­feesten-bezoek­ers op tijd hun weg naar de Nijmeegse bin­nen­stad, waar al vanaf de mid­dag veel divers pro­gram­ma is te vin­den. Zo waren er naast muziekop­tre­dens ook ver­schil­lende lezin­gen te vol­gen: schri­jf­ster Susan Smit in de Stevenskerk, Rad­boud Reflects bij Stad­sei­land Stek en als nieuw pro­gram­ma-onderdeel uiteen­lopende lezin­gen van de Nijmeegse health & high­tech sec­tor in de Mar­iën­burgkapel. Ook nieuw en pop­u­lair waren de dagelijkse city­tours: de hele week nog kun­nen bezoek­ers om 14.00 uur gratis kiezen uit een rondlei­d­ing street art, beeldende kun­st of proza & poëzie door de bin­nen­stad van Nijmegen. Voor de jon­gere bezoek­ers was de zondag­mid­dag vol verti­er: er was op onder andere Smaak­markt, Valkhof Fes­ti­val en Mar­iën­burg­plein ruim pro­gram­ma voor de kleine feestvierders.

Placeholder for 23 07 17 Vierdaagsefeesten foto Bart Nijs fotografie J4 A062623 07 17 Vierdaagsefeesten foto Bart Nijs fotografie J4 A0626

Aftermovie dag 2

Bekijk hier een filmimpressie van de zondag in een halve minuut.

Volg onze social kanalen voor de tips van vandaag, foto's en video's!

Updates
Login
Bekijk winkelwagen