Vierdaagsefeesten
13-19 juli 2024nijmegen

Roze Woensdag 2023: dit jaar kleurrijker dan ooit!

Placeholder for 20 7 2022 Roze Woensdag Marcel Krijgsman 1120 7 2022 Roze Woensdag Marcel Krijgsman 11

Geplaatst: 04 juli 2023, 14:47 uur

Op woens­dag 19 juli is Nijmegen weer dé roze regen­booghoofd­stad van Ned­er­land. Samen met Sticht­ing Roze Woens­dag staan we voor een inclusief feest waar iedereen welkom is, en we pakken dit jaar flink uit om op de woens­dag van de Vier­daagse­feesten zicht­baarheid te creëren voor de LHB­TIQ+ gemeen­schap. Op vele podia van Vier­daagse­feesten vind je een uit­bundig feestpro­gram­ma met tal van kleur­rijke arti­esten. Daar­naast organ­iseert Sticht­ing Roze Woens­dag met vele part­ners pro­gram­ma gericht op spec­i­fieke groepen bin­nen de LHB­TIQ+ gemeenschap. 

PrideWalk

De Pride Walk, voor de vierde keer georganiseerd door Stichting Roze Woensdag, sluit dit jaar aan bij de route van De 4Daagse en ondersteunt de laatste wandelaars die door de binnenstad lopen richting finish, langs diverse Vierdaagsefeestenpodia. Met een kleurrijke proteststoet wordt aandacht gevraagd voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Iedereen is welkom mee te lopen. Trek je beste regenboogoutfit dus maar uit de kast, maak het mooiste protestbord en laat zien waar je voor staat. Deelnemers wordt gevraagd om 16.15 uur te verzamelen op de Lage Markt.

Placeholder for 20 7 2022 Roze Woensdag Marcel Krijgsman 1120 7 2022 Roze Woensdag Marcel Krijgsman 11

Vier­daagse­feesten­po­dia

Als Vier­daagse­feesten dra­gen we zeven dagen lang waar­den van inclusie en accep­tatie uit, maar op Roze Woens­dag uiten we nog even extra hoe iedereen in Nijmegen hele­maal zichzelf mag zijn. Voor­namelijk op de podia langs de route van de 4Daagse vind je veel Roze Woens­dag­pro­gram­mer­ing. Al vroeg in de mid­dag paradeert een roze wan­del­stoet dwars door Smaak­markt Labyrinth, waar je samen met Hon­ey Hon­ey kunt flaneren op een damp­ende dans­vlo­er, inclusief per­for­mances, acts en ver­rassin­gen. Kelfkens­bos Fes­ti­val pakt uit met Unit­ed Col­ors of KissKiss: uiterst dans­bare klassiek­ers en vele spe­ciale gastop­tre­dens door hét inclusieve LHBTIQ+-feest van Nijmegen. Uit­er­aard is Nijmeegse Annie weer te vin­den op de kop van Kelfkens­bos. Bij Cred­i­ble ga je los op Com­ing Proud, met guilty plea­sures, songfes­ti­val­hits en drags. Ver­volg je de route, kom je op het Her­tog­plein Bon­nie St. Claire tegen, en Imca Mari­na op het Faber­plein. Bij De Regen­boog staan onder meer Fer­ry Doe­dens, Haus of Thom­tom, Bar­ry Paf en Men­no de Boer. Maar ook veel andere Vier­daagse­feesten­po­dia geven ieder op hun eigen manier invulling aan het gedacht­en­goed van Roze Woensdag.

Spec­i­fieke programma’s

Spe­ci­aal voor jon­geren is er Roze Woens­dag Jong! op en rond het Mar­iën­burg­plein. Een mid­dag­pro­gram­ma voor queer jon­geren om te kun­nen feestvieren, shop­pen, bek­ende queers ont­moeten en geïn­spireerd rak­en, samengesteld door een jon­gerenredac­tie. Voor Regen­boog Senioren is er pro­gram­ma in het Roze Huis, met een aan­tal optre­dens en afs­lui­tend de film cabaret’ in LUX.

Op een bijeenkomst van Café Dap­per komen LHBTIQ+-ers met een ver­standelijke beperk­ing samen, om geza­men­lijk Roze Woens­dag te vieren en de Vier­daagse-wan­de­laars feestelijk en kleur­rijk bin­nen te halen. Ook Cock­tail, een ont­moet­ingsavond voor LHB­TIQ+ vluchtelin­gen, houdt een spe­ciale edi­tie tij­dens Roze Woens­dag om een spe­ci­aal welkom te het­en aan LHBTIQ+-ers die voor hun eigen vei­ligheid naar Ned­er­land zijn gekomen. 

Placeholder for 20 07 2022 Roze Woensdag Mathijs Hanenkamp 1220 07 2022 Roze Woensdag Mathijs Hanenkamp 12

Oproep aan Nijmegen: overspoel de stad met roze en regenboog!

Zichtbaarheid is dit jaar belangrijker dan ooit voor de regenbooggemeenschap op Roze Woensdag. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt namelijk dat de acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap in Nederland stagneert. Nederland maakt in Europa een vrije val wat betreft LHBTIQ+ rechten en staat nu volgens de jaarlijkse Rainbow Europe Index op de dertiende plaats binnen de Europese Unie. Daarom roept Stichting Roze Woensdag heel Nijmegen – en iedereen ver daarbuiten – op om op woensdag 19 juli de regenboogvlag vol trots te hijsen of gedurende de hele Roze Woensdag een roze T-shirt of roze sokken te dragen. Dit kleine gebaar heeft een groot effect, want hiermee toon je solidariteit aan de LHBTIQ+ gemeenschap.

Het complete programma van Roze Woensdag vind je via onderstaande button of download onze app. Bekijk hier meer informatie over Stichting Roze Woensdag.

Mede mogelijk gemaakt door

Placeholder for Roze Woensdag logo witRoze Woensdag logo wit
Login
Bekijk winkelwagen