Vierdaagsefeesten
13-19 juli 2024nijmegen

Herinneringen fans Vierdaagsefeesten

Placeholder for Floris van den eijnden 2Floris van den eijnden 2

Geplaatst: 19 juli 2020, 12:33 uur

Een tijd­je terug hield­en wij een win­ac­tie en riepen wij de groot­ste fans van de Vier­daagse­feesten op om hun leuk­ste herin­ner­in­gen met ons te delen. Daarmee kon je een over­nacht­ing in hotel Blue win­nen tij­dens de Vier­daagse­feesten­week.

De ver­halen van de win­naars zijn zo leuk, dat wij ze even voor je in een lijst­je zetten!

Tosca vertelt: “Al ruim zeven jaar komen mijn moeder Karin en ik ieder jaar naar de Vierdaagse met bijbehorende feesten, vanuit Heemskerk (Noord-Holland). We proberen altijd zoveel mogelijk langs de wandelroutes te zijn om bevriende wandelaars aan te moedigen, maar door onze nachten op de Vierdaagsefeesten schiet dat er nogal eens bij in. Omdat ik zelf uit het muzikale circuit kom, vind ik het ook heerlijk om in de stad naar bandjes te kijken.”

Plannen leven we niet na
“Plannen die we van tevoren maken om één bepaalde act te zien, leven we nooit na. Op iedere hoek van de straat vinden we altijd iets wonderlijks waardoor we (naarmate de week vordert) iedere avond weer later thuis komen. Ik noem bijvoorbeeld Kees van Hondt. Het was al laat toen mijn moeder me vroeg ‘waar gaan die mensen naartoe met al die bomen’?”

Placeholder for ToscaTosca

Takken­zooi
Bomen? Ik had geen podia of tijdschema’s bekeken voor die avond maar een wan­de­lende tak kan voor mij maar één ding beteke­nen: Kees van Hondt! Ik riep: Mam, erachter­aan! Je gaat nu iets meemak­en wat je nog NOOIT hebt gezien,’ En zo geschied­de, want als je met Kees’ ver­halen thuiskomt, denkt iedereen dat er per ongeluk die avond iets raars in je eten of drankje terecht is gekomen. Als je erbij bent vraag je je dit ook af trouwens.”

Niets eve­naart het Nijmeegse gevoel
Op fes­ti­vals en con­certen komen we al veel, maar niets eve­naart het echte Nijmeegse vier­daagsegevoel. Nijmegenaren zijn lief, Bour­gondisch en gastvrij. Tij­dens een week­end­je weg naar Nijmegen een aan­tal jaar gele­den werd ik bij­na geschept door een bus op de markt. Tsja, die reden tij­dens de Vier­daagse nooit.”

"Niets evenaart het Vierdaagsegevoel"
Placeholder for Rianne Groot Wesseldijk van der WekkenRianne Groot Wesseldijk van der Wekken

Rianne uit Nijmegen vertelt: “In 2010 kwam het er tijdens de vrijdag van de Vierdaagsefeesten dan eindelijk van: na een maand om elkaar heen draaien, was daar de eerste kus tussen Maarten en mij. Een maand eerder leerden we elkaar kennen op een bruiloft van gemeenschappelijke vrienden.”

Op één knie
Van het één kwam het ander. Tij­dens de Vier­daagse­feesten van 2015 gebeurt er iets bij­zon­ders. We zijn vijf jaar samen en wonen inmid­dels al ruim vier jaar samen op de Molukken­straat. We hebben alle­bei een paar dagen vrij om de Vier­daagse­feesten te kun­nen vieren en liggen die don­derdagocht­end nog relaxt in bed een kop­je koffie te drinken. Voor­dat ik in de gat­en heb wat er gebeurt, zit hij op één knie en vraagt hij mij ten huwelijk. Die avond vieren we onze verlov­ing in het Valkhofpark.”

10-jarig jubileum
Deze Vier­daagse­feesten zouden we ons 10-jarig jubileum vieren. Al tien jaar zijn we heel gelukkig met elka­ar. Inmid­dels wonen we al drie jaar aan de Heyen­daalseweg in Brakken­stein. Nijmegen is onze basis. Elk jaar vieren we ons jubileum op de Vier­daagse­feesten. We had­den ons 10-jarige jubileum anders voorgesteld dan nu zal lopen. We gaan hoe dan ook proost­en! Hopelijk vieren we vol­gend jaar ons 11-jarig jubileum in het Valkhof­park, bij de Kaaij, op het eiland of een andere mooie feest­lo­catie tij­dens de Vierdaagsefeesten.”

Eline uit Nijmegen vertelt: “Ieder jaar verhuur ik tijdens de Vierdaagse mijn studentenkamer aan twee wandelaars. Meestal ging ik dan maar naar mijn ouders die week, maar afgelopen jaar besloot ik toch eens te kijken wat er nu zo geweldig is aan die feesten waar iedereen het hele jaar naar uitkijkt. Aangezien ik geen slaapplek had en alle hotels al volgeboekt zaten, regelde ik met een vriendin dat ik bij haar kon slapen. We hadden een hele leuke avond. Eerst genoten we van de buitenpodia en overal kwamen we bekenden tegen.”

Placeholder for ElineEline

Toch geen slaap­plek
Toen alles buiten afgelopen was besloten we de avond voort te zetten in een kroeg. We had­den het zo naar ons zin dat we elka­ar uit het oog ver­loren. Lat­er kreeg ik van haar een bericht­je dat ik niet bij haar kon slapen en dat ze het lat­er wel uit zou leggen. Daar stond ik dan bij mijn eerste Vier­daagse­feesten: dronken, geen slaap­plek en hele­maal alleen. Toen had ik heel graag in het hotel van de Vier­daagse­feesten ges­lapen met een heer­lijk kateront­bi­jt, maar toen was dat niet mogelijk. Nu wel dus deel ik dit ver­haal met jul­lie in de hoop dit jaar te mogen komen geni­eten van jul­lie gastvrijheid.

Placeholder for Kiyara VennerKiyara Venner

Kiyara uit Nijmegen vertelt: “Het is 19 juli 1991, dag vier van de Vierdaagse. Mijn ouders wonen op de St. Annastraat 626, maar die dag aan de Via Gladiola. Mijn moeder is hoogzwanger. Het is alsof ik weet dat er een goed feestje gaande is, want die dag beginnen bij mijn moeder de weeën. Op zaterdag 20 juli 1991 om 00:37 kom ik ter wereld. Net te laat voor het feestje. Maar ik neem mij voor: dat gaat me niet nog een keer gebeuren. Vanaf dat jaar ben ik er altijd bij!”

Eerste zoen
De eerste zeven jaar van mijn lev­en woon ik aan de Via Glad­i­o­la. Braaf zit ik elk jaar in de derde week van juli langs de weg, zwaai en klap ik naar de lop­ers en kri­jg ik snoep en stick­ers van mil­i­tairen. Als ik vijf­tien jaar ben, ga ik voor het eerst stap­pen. Overdag lop­ers kijken is leuk, maar s’nachts de stad verken­nen is nog veel leuk­er. Als ik zeven­tien ben, beleef ik een hoogtepunt tij­dens de Vier­daagse­feesten: mijn eerste zoen! Tja, kleine meis­jes wor­den groot. Vanaf dan ga ik zeven dagen feesten en na een goede avond stap­pen lop­ers uitzwaaien op de Wedren, zoals een echte fan dat doet!”

Van blaren op voeten tot blaren op lip­pen
Er zijn nog zoveel hoogtepun­ten te benoe­men, zoveel mooie avon­den, ocht­en­den, mid­da­gen. Van blaren op mijn voeten van het stap­pen tot blaren op mijn lip­pen van de loei­hete kaas­sou­flé bij de FEBO. De Vier­daagse­feesten voe­len een beet­je als mijn feestje. De derde week van juli is het hoogtepunt van het jaar. Elk jaar staat heel de stad op zijn kop, komen er duizen­den mensen en die nacht van 19 op 20 juli voelt het even alsof ze alle­maal voor mij komen.”

Dit jaar ijz­ing­wekkend stil
Dit jaar zal het ijz­ing­wekkend stil zijn in de derde week van juli. Geen lop­ers, geen Vier­daagse­feesten. Wat een gemis! Ik kan niet wacht­en tot de Vier­daagse­feesten van vol­gend jaar! Wat een knaller gaat dat wor­den met als klap op de vuurpi­jl mijn der­tig­ste verjaardag!”

Floris uit Arnhem vertelt: “Het mooiste moment van de Vierdaagsefeesten van 2019, was die avond dat ik met vrienden een jongen met het syndroom van Down tegenkwam. Hij was er samen met zijn zus. We waren toevallig aan het praten. Ik vond het zo leuk dat ze er samen waren! Zijn zus wilde hem graag laten zien hoe leuk de Vierdaagsefeesten zijn. Wij dachten, wij gaan deze jongen een topavond geven. Dat is ook echt gelukt: we hebben het zo gezellig gehad met elkaar. Zijn zus vertelde ons dat ze ons super dankbaar was en ze niet had verwacht zo’n leuke vriendengroep tegen te komen die hen letterlijk de hele avond zou vermaken. We hebben de hele avond op de jongen gelet, zodat zijn zus ook een drankje kon doen met ons.”

Placeholder for Floris van den eijnden 2Floris van den eijnden 2
Login
Bekijk winkelwagen