13-19 juli 2024Nijmegen
Group

Dag 6: variatie in optredens en saamhorigheid in de stad

Placeholder for 200723 Vierdaagsefeesten Jan Willemde Venster200723 Vierdaagsefeesten Jan Willemde Venster

Geplaatst: 21 juli 2023, 11:11 uur

Vanaf vroeg in de mid­dag stru­in­den de bezoek­ers van de Vier­daagse­feesten mas­saal door de Nijmeegse bin­nen­stad, onder­weg naar een favori­et optre­den van een grote arti­est, dans­feestje, meezinger, (dans)workshop of lez­ing. Het pro­gram­ma van de don­derdag van de Vier­daagse­feesten was net zo gevarieerd als de het pub­liek. De pop­u­lairste optre­dens waren La Fuente bij Matrixx at the Park, Tino Mar­tin bij Matrixx Live aan de Kade, Parasól bij Smaak­markt, Remem­ber the 70’s, 80’s & 90’s bij Grote Markt en Jef­frey Heesen bij Molen­straat. Ook was er aan­dacht voor duurza­amheid: Smaak­markt nam de inno­vatiepri­js van Vier­daagse­feesten 2023 in ontvangst.

Placeholder for 200723 Vierdaagsefeesten Jan Willemde Venster uitreikinginnovatieaward200723 Vierdaagsefeesten Jan Willemde Venster uitreikinginnovatieaward

Innovatie-award

Stichting Vierdaagsefeesten mag, als cadeau van gemeente Nijmegen, jaarlijks een geldbedrag van €1500,- uitreiken aan een innovatief initiatief tijdens de Vierdaagsefeesten. Dit jaar ging die award naar Smaakmarkt, georganiseerd door Studio Linksvoor. Uit het juryrap­port: ​“Smaak­markt weet ieder jaar weer verder door te ontwikke­len en te innov­eren in lijn met de maatschap­pelijke ambities van de gemeente Nijmegen en Vierdaagsefeesten. Dit jaar zijn er indrukwekkende stappen gezet op het gebied van CO2-reductie, CO2-communicatie en inclusieve programmering.”

Smaak­markt werkt dit jaar voor het eerst met een geza­men­lijke koel­ing voor alle food­stand­houd­ers. Hier­door besparen ze energie, ruimte en trans­port­be­weg­in­gen door­dat alle food­stands tevens zoveel mogelijk met één lever­anci­er werken. Smaak­markt heeft daar­naast extra aan­dacht voor divers en duurza­am foodaan­bod, en nam deel aan een pilot van de Vier­daagse­feesten, waar­bij bezoek­ers kun­nen zien wat de CO2-uit­stoot is van de gerecht­en die geserveerd wor­den. Twaalf food­stands van Smaak­markt dra­gen zo bij aan bewust­word­ing bij het pub­liek, met mogelijk verdere CO2-reduc­tie tot gevolg. Ten slotte biedt Smaak­markt jaar­lijks een vernieuwd en inclusief pro­gram­ma-aan­bod voor jong en oud, waar­bij ook mensen met een beperk­ing niet wor­den vergeten.

De overige twee genom­i­neer­den waren nieuwkomers Stad­sei­land Stek en The Out­door Club, die bei­den direct het eerste jaar pro­fes­sionele pro­duc­ties wis­ten neer te zetten, met pro­gram­ma dat een waarde­volle aan­vulling is op de overige stadsactiviteiten.

In het tweede jaar valt alles op z’n plek

Vorig jaar was de vuurdoop van Kelfkensbos Festival, Park Kronenburg, Bloemerstraat en Bloem. Deze vier locaties hebben zich succesvol verder ontwikkeld en kunnen inmiddels rekenen op veel vaste bezoekers. Het publiek laat bij Kelfkensbos Festival haar beste dansmoves zien op de oude botsautobaan van Hennes Latin Stage, met feestjes als Fiesta Macumba, Backyard, 90’s Now en Happy Feelings. Park Kronenburg bereikt met gevarieerde programmering, van Joost van Bellen tot Arp Frique, een breed publiek, dat ook enthousiast is over de sfeervolle nieuwe biertuin onder de kruittoren. De Bloemerstraat is dé plek voor Nederlandse hits en meezingers: een deel van het publiek wat voorheen te vinden was op het Joris Ivensplein, vindt hier een nieuwe thuishaven. Podium Bloem, onderdeel van Valkhof Festival, is dit jaar aan de overkant van de Voerweg geplaatst en komt hier prachtig tot z’n recht met livemuziek uit verschillende windstreken.

Placeholder for 190723 Vierdaagsefeesten Jan Willemde Venster Park Kronenburg190723 Vierdaagsefeesten Jan Willemde Venster Park Kronenburg
Placeholder for Thumbnail vierdaagsefeesten 16x9 12 1 1Thumbnail vierdaagsefeesten 16x9 12 1 1

Foto-album en aftermovie dag 6

Bekijk hier een filmimpressie van de maandag in een halve minuut.

Volg onze social kanalen voor de tips van vandaag, foto's en video's!

Updates
Login
Bekijk winkelwagen