16-22 juli 2022nijmegen

Achter de schermen met Leo, directeur Vierdaagsefeesten

Placeholder for 16 07 2019 Festival op t Eiland Mathijs Hanenkamp 2016 07 2019 Festival op t Eiland Mathijs Hanenkamp 20

Geplaatst: 11 mei 2021, 17:33 uur

Wat komt er allemaal kijken bij het organiseren van het grootste evenement van Nederland? En hoe is dat dit jaar, nu de Vierdaagsefeesten voor de tweede keer niet door kunnen gaan? In deze serie nemen we jullie mee in onze dagelijkse werkzaamheden, de dilemma’s die daarbij komen kijken en een blik richting de toekomst. Deze keer met directeur Vierdaagsefeesten Leo Weterings.

Leo, wat doe jij precies bij Vierdaagsefeesten?

“Als projectdirecteur stuur ik het hele team aan en fungeer ik als het cement tussen de verschillende disciplines. Al onze medewerkers zijn expert op hun eigen gebied. We overleggen veel zodat iedereen weet wat een ander aan het doen is en zodat het een geheel blijft.

Daarnaast overleg ik veel met de gemeente, waar we mee samenwerken. De Vierdaagsefeesten zijn echt ons evenement, de Stichting is opgericht om dit te organiseren. De gemeente kijkt alleen naar de randvoorwaarden, of alles voldoet aan de regelgeving. Wij kijken naar het geheel: als er bijvoorbeeld al twee pleinen zijn met een Nederlandstalig programma en er komt een plein vrij, dan kiezen we voor een ondernemer met een andere invalshoek.

Placeholder for 14 07 2019 Gevelconcert Jan Willem de Venster 114 07 2019 Gevelconcert Jan Willem de Venster 1

Naast de wensen van de gemeente kijken we nadrukkelijk naar de wensen van de organisatoren van de podia, veelal ondernemers en culturele partijen uit de binnenstad. We proberen de beleving van de feesten zo goed mogelijk neer te zetten en te kijken hoe dat kan binnen de regels.”

Wat is er bijzonder en leuk aan jouw werk?

“De Vierdaagsefeesten hebben een bijzondere positie in de stad. Er zijn allerlei partijen die zich daarbij betrokken voelen en erbij willen horen. Het lijkt soms wel alsof we aan de hele stad verantwoording moeten afleggen voor alles wat we doen. Het is een hele uitdaging dat mensen er zo’n sterke mening over hebben, maar ook een kracht: iedereen wil dat de stad zich van z’n beste kant laat zien in de derde week van juli. Het is onze taak om ervoor te zorgen om met elkaar helder te krijgen hoe dat dan precies is, waarbij we ieders belangen wegen en input waarderen.

Het leukste aan mijn werk vind ik om ervoor te zorgen dat het evenement staat en dat mensen daar plezier aan hebben. Ik vind dat men soms de waarde ervan onderschat: de waarde van een feest of evenement in het leven. Ik vind een evenement of festival zelfs een voorbeeld van hoe de wereld zou moeten zijn: mensen zijn een stuk vriendelijker en behulpzamer."

En hoe was dat dit jaar, de aanloop naar de beslissing om te moeten annuleren?

“Toen de Vierdaagsefeesten in 2020 niet door konden gaan, gingen we er vanuit dat er in 2021 weer een editie in volle omvang zou komen. Maar toen kwam die tweede golf in het najaar. Ik weet nog dat we in oktober met ons team bij elkaar zaten. Ja, we spraken over volwaardige feesten in 2021, maar hadden ook een brainstorm over scenario’s met inachtneming van de 1,5 meter-regelgeving. In de maanden daarna werd dat onze werkelijkheid en dreven we steeds verder af van het idee dat Vierdaagsefeesten zoals we die gewend zijn, echt niet zouden kunnen.

We hebben daar heel veel over gesproken met de mede-organisatoren in de stad, de gemeente en de hulpdiensten. Hoewel we veelal naar de risico’s moesten kijken, werd er op alle fronten meegedacht over de mogelijkheden die er nog wel waren. Ik ben erg tevreden en zelfs trots op alle gesprekken met de organistoren. Er lagen écht heel mooie plannen klaar waar iedereen aan bijgedragen heeft. Hoewel de feesten dit jaar weer niet doorgaan, is deze planvorming niet voor niets geweest. Ik ben de mede-organisatoren nog wat beter gaan begrijpen en ik ben er van overtuigd dat zij nog beter zien wat wij als overkoepelende organisatie allemaal uit de kast moeten trekken om het geheel van de Vierdaagsefeesten neer te zetten.

Die gezamenlijke beslissing nemen over de Vierdaagsefeesten waar heel Nijmegen naar smacht is geen kattenpis. En dat dat eind april moest met de omstandigheden en gegevens die dan bekend zijn, terwijl het evenement pas in juli is. Maar het is duidelijk: het komt te vroeg, het kan gewoon niet, zo legde ik ook uit bij RN7. Luister het fragment hier:

listen
Placeholder for JWV06260JWV06260

Vanuit organisatorisch oogpunt vind ik het heel jammer dat we dit jaar voornamelijk bezig zijn geweest met de randvoorwaarden. Normaal gesproken zijn we een heel jaar bezig met de inhoud: overleg over de programmering van de pleinen, eigen programmering, creatieve marketing en communicatie, mooie dingen om te presenteren aan de stad en alle bezoekers. In afwachting van wat er wel en niet kon, is dat er nauwelijks van gekomen. Dat mis ik enorm, net zoals de samenwerking met alle leveranciers. Of zoals ik twee jaar geleden (!) bij de briefing van de politie was voor de feesten van 2019: ook daar zie je dat het meer dan werk alleen is.”

Wat doe je normaal gesproken tijdens de Vierdaagsefeesten?

“’s Morgens starten we altijd met een overleg met de gemeente en enkele andere partijen: een operationeel overleg. ’s Avonds is er dan het veiligheidsoverleg met de hulpdiensten, politie en brandweer. Verder zijn er veel netwerkmomenten. Ik loop veel van dat soort bijeenkomsten af, maar ben daarnaast natuurlijk ook veel met het evenement bezig. Problemen oplossen en vragen beantwoorden binnen het team.”

Placeholder for Instagram zwart wit VIERKANTInstagram zwart wit VIERKANT

Waar houd je je nu de komende maanden mee bezig?

“We gaan nog wat kleine activiteiten doen, puur om het gevoel van de Vierdaagsefeesten levend te houden. Nee, er zijn geen feesten, maar de derde week van juli zal nooit ongemerkt voorbij gaan in Nijmegen. En, het klinkt misschien vreemd voor een buitenstaander: we gaan nu al plannen maken voor 2022 en de jaren erna. Dan kunnen we hopelijk toch alweer aan de slag met mooie inhoud.”

Hoe kijk je naar de toekomst?

“Corona heeft ook wel duidelijk gemaakt dat niet alles altijd in de vaart der volkeren door kan gaan. We moeten keuzes maken voor de toekomst van de Vierdaagsefeesten. Dat hoeven geen beperkingen te zijn. Nee, het kan alleen nog maar beter en mooier worden. Juist omdat er nog beter over nagedacht is.

Duurzaamheid is zo langzamerhand een containerbegrip, maar daar ligt wel de sleutel voor succes en toekomstbestendigheid. Met oplossingen voor afval, mobiliteit, energieverbruik en voedselproductie en -consumptie.

Ik zou het mooi vinden als we werken naar een situatie waar bezoekers meer participeren en niet alleen consumeren.

En dat gecombineerd met nog betere programmering. Het feest krijgt meer inhoud, met oog voor mensen die zich nog niet betrokken voelen of waarvoor het meer moeite kost om zonder meer mee te doen.

Ik verwacht ook dat we qua oppervlakte zullen gaan uitbreiden. De overkant van de Waal hoort er ook steeds meer bij, evenals het Honigcomplex en de Vasim. In onze bijzondere opzet als stadsbreed evenement zijn we een visitekaartje voor de hele stad, en groeien we daarmee mee. Onze ambitie is wel nadrukkelijk niet om almaar groter te worden, maar vooral om dat gemoedelijke Nijmeegse te behouden. Wij zullen in de komende jaren nog meer ‘het beste van Nijmegen’ laten zien, in al haar geledingen. Iedereen die daar aan bij wil dragen is welkom.”

Fotograaf Mathijs Hanenkamp
Placeholder for 13 07 2019 Festival op t Eiland Mathijs Hanenkamp 1613 07 2019 Festival op t Eiland Mathijs Hanenkamp 16
achter de schermen