16-22 juli 2022nijmegen

Achter de schermen: meerjarige contracten & recyclebare bekers

Placeholder for Zaterdag 4dfen2019 Hanenkamp CA1 7298Zaterdag 4dfen2019 Hanenkamp CA1 7298

Geplaatst: 10 november 2021, 10:31 uur

Wat komt er allemaal kijken bij het organiseren van het grootste evenement van Nederland? In deze serie nemen we jullie mee in onze dagelijkse werkzaamheden, de dilemma’s die daarbij komen kijken en een blik richting de toekomst.

Placeholder for Otis Park Vierdaagsefeesten 2018 Mathijs Hanenkamp 1 1Otis Park Vierdaagsefeesten 2018 Mathijs Hanenkamp 1 1

Naar vierjarige contracten voor de podia

Voor het organiseren van de Vierdaagsefeesten krijgen wij elk jaar, als er tenminste geen sprake is van een pandemie of andere grote calamiteit, een evenementenvergunning van de gemeente Nijmegen. Met de gemeente hebben we afgesproken dat wij de ondernemers selecteren die elk een onderdeel van de feesten organiseren. Via onze voordracht worden deze onderdelen van de feesten opgenomen in de evenementenvergunning.

Hoewel de meeste podia, pleinen en parken elk jaar door dezelfde organisator gevuld worden, maakten we voorheen elk jaar opnieuw afspraken met alle evenementenorganisatoren, en werden ze jaarlijks opnieuw voorgedragen in onze collectieve vergunning. Dit systeem gaat veranderen: vanaf nu gaan we werken met vierjarige contracten. Zo kunnen we continuïteit bieden, en de zekerheid dat je voor meerdere jaren op dezelfde locatie aan iets kunt bouwen. Hierdoor is er ruimte voor investering, en kunnen er op tijd afspraken gemaakt worden met bijvoorbeeld artiesten en leveranciers. Wel zo prettig!

De periode van vier jaar is gekozen om ook nieuwe organisatoren een kans te kunnen geven. Dit is bovendien een vereiste vanuit de wetgeving voor schaarse vergunningen, die voorschrijft dat we moeten zorgen voor een zo eerlijk mogelijke verdeling van de beschikbare vergunningen. Ook nieuwe partijen moeten dus de mogelijkheid krijgen om een onderdeel te kunnen organiseren. Hiervoor hebben we critera opgesteld.

Wanneer er meerdere partijen op dezelfde locatie iets willen organiseren, kijken wij of een aanvraag bijdraagt aan de doelstellingen van de Vierdaagsefeesten (een vrij toegankelijk, divers en kwalitatief hoogwaardig evenement), en iets inhoudelijks toevoegt aan het bestaande. Lokale, Nijmeegse partijen hebben hierbij een streepje voor, evenals samenwerking tussen partijen. Je moet hierbij ook kunnen voldoen aan onze hoge veiligheidseisen. Daarnaast kijken we naar de ervaring van een organisator, de inhoudelijke kwaliteit van het programma en hoe er maatregelen worden genomen om zo duurzaam mogelijk te organiseren. Je wordt dus niet zomaar een organisator op de Vierdaagsefeesten!

Placeholder for Koningsplein Vierdaagsefeesten Peter BeijersKoningsplein Vierdaagsefeesten Peter Beijers

Richting een duurzaam bekersysteem

Samen met jou vieren we graag feest op een schoon en duurzaam evenement, waarbij we zo circulair mogelijk willen zijn. De bergen afval op de grond zijn ons daarbij een doorn in het oog. Elk editie proberen we daar, samen met ons publiek, de DAR, gemeente Nijmegen, 4Daagse, CirculairPet en al onze andere samenwerkingspartners, een stapje verder in te gaan. Zo hebben we in 2019, 25% méér afvalpunten geplaatst en speciale ‘green teams’ ingezet om afvalscheiding te bevorderen. Vertrapte plastic bekers kunnen namelijk niet goed meer gerecycled worden: zelfs een paar korrels zand zorgen er al voor dat een beker niet meer hoogwaardig gerecycled kan worden.

Steeds meer festivals willen af van die bekers op de grond, en maken gebruik van inzamelsystemen om de bezoekers te stimuleren om de lege beker aan de bar in te leveren, zoals een statiegeld- of tokensysteem. Op de Vierdaagsefeesten worden de barren echter gerund door verschillende organisatoren, met elk een eigen boekhouding en kassasysteem, die niet aan elkaar gekoppeld zijn. Bovendien is het een open evenement, met niet één in- en uitgang. Overstappen naar een dergelijk systeem is daarom niet eenvoudig. We hebben de afgelopen periode, samen met onze partners, diverse alternatieve systemen onder de loep genomen. Daarmee hebben we goede hoop om bij de volgende Vierdaagsefeesten een centraal bekersysteem te kunnen invoeren. Zodat je je beker makkelijk inlevert bij de bar, en je de komende jaren misschien wel steeds uit dezelfde – gerecyclede – beker drinkt. Wordt vervolgd!

achter de schermen