Vierdaagsefeesten
12-18 juli 2025nijmegen
Verdieping Mariënburgplein za 15 jul. 17:00 - 18:30

Health & Hightech lezingen - vanaf 16:30

Placeholder for 19 7 2022 De Kaaij Marcel Krijgsman 219 7 2022 De Kaaij Marcel Krijgsman 2

In de Mariënburgkapel kun je gratis aansluiten bij de volgende lezingen: (reserveren niet nodig)

16.30 - 17.00 uur: Ons plastic afval in een nieuw licht
Dr. Jeroen Janssen (Universitair hoofddocent Analysical Chemisty & Chemometrics bij de Radboud Universiteit

Elk molecuul heeft een eigen, unieke kleur. Dat is een kleur die wij niet noodzakelijk kunnen zien, maar wel een die we kunnen meten. Zo kunnen we door de kleur van ons afval te meten, met nieuwe "spectroscopische" apparatuur, heel erg snel en heel erg nauwkeurig de plastic berg in ons huishoudelijk afval in kaart brengen. Dat kan zelfs zo snel, dat we verschillende soorten plastic van elkaar kunnen onderscheiden en sorteren op een lopende band. Door deze technologische doorbraak kunnen we onze grote plastic afvalberg scheiden in kleinere bergjes, die we kunnen recyclen naar grondstof voor nieuwe plastic materialen. Kleur is daarmee de sleutel tot duurzaamheid!

17.00 - 17.30 uur: Hoe we minder afval na een operatie overhouden

Dr. Hugo Touw (Intensivist van het Radboudumc)


In ziekenhuizen worden veel materialen slechts één keer gebruikt en daarna weggegooid. Zo levert één openhartoperatie 27 kilo aan afval op. En in de 24 uur erna komt er nog zo’n 5 kilo bij. Dat kan en moet anders, vond Hugo Touw, intensivist van het Radboudumc. Wat van die enorme berg kunnen we achterwege laten, hergebruiken of vervangen door duurzamere materialen? Alleen door goed onderzoek komen we hierachter. En kunnen we die afvalberg verkleinen.

17.30 - 18.00 uur: Hoe mensen met Parkinson door creatieve ‘trucs' beter kunnen lopen

Drs. Anouk Tosserams (Arts-onderzoeker van het Radboudumc (Donders Instituut))


Lopen is iets waar we normaal gesproken niet echt over na hoeven te denken: dat doen we op onze ‘automatische piloot’. Bij mensen met de ziekte van Parkinson is dit niet zo vanzelfsprekend. Bij hen doet die automatische piloot het niet meer goed, waardoor het lopen moeizamer gaat. Gelukkig zijn er een aantal ‘trucs’ die mensen vaak zelf ontdekken om tóch vooruit te komen: bijvoorbeeld lopen op het ritme van muziek, huppelen, of de bewegingen van een ander nadoen. Hoe kan dat nou? Anouk Tosserams, arts-onderzoeker binnen het Radboudumc (Donders Instituut) zocht het uit.

18.00 - 18.30 uur: The Chip Generation

Roy Kanjanapornpreecha en Bram Hesselink (Nexperia)


Chips zijn onlosmakelijk verbonden zijn met ons dagelijks leven. Roy Kanjanapornpreecha (Supply Chain Manager) en Bram Hesselink (Principal Process Engineer) van Nexperia nemen je mee in hoe recente innovaties de toekomst kunnen verbeteren.

Thema

Placeholder for ThemaverdiepingThemaverdieping

Verdieping

Even de rust en ruimte opzoeken? Concerten op bijzondere locaties? Je nieuwsgierigheid prikkelen?…

Locatie & podium

Placeholder for Marienburg logo def 2Marienburg logo def 2

Mariënburgplein

Is de oppas zelf aan het feesten? Geen probleem! Bij Mariënburgplein is er genoeg te doen voor het…

Login
Bekijk winkelwagen