Lezingen Health & Hightech
16.30 - 17.00 uur: Ons plastic afval in een nieuw licht
Dr. Jeroen Janssen (Universitair hoofddocent Analysical Chemisty & Chemometrics bij de Radboud Universiteit
Elk molecuul heeft een eigen, unieke kleur. Dat is een kleur die wij niet noodzakelijk kunnen zien, maar wel een die we kunnen meten. Zo kunnen we door de kleur van ons afval te meten, met nieuwe "spectroscopische" apparatuur, heel erg snel en heel erg nauwkeurig de plastic berg in ons huishoudelijk afval in kaart brengen. Dat kan zelfs zo snel, dat we verschillende soorten plastic van elkaar kunnen onderscheiden en sorteren op een lopende band. Door deze technologische doorbraak kunnen we onze grote plastic afvalberg scheiden in kleinere bergjes, die we kunnen recyclen naar grondstof voor nieuwe plastic materialen. Kleur is daarmee de sleutel tot duurzaamheid!
17.00 - 17.30 uur: Hoe we minder afval na een operatie overhouden
Dr. Hugo Touw (Intensivist van het Radboudumc)
In ziekenhuizen worden veel materialen slechts één keer gebruikt en daarna weggegooid. Zo levert één openhartoperatie 27 kilo aan afval op. En in de 24 uur erna komt er nog zo’n 5 kilo bij. Dat kan en moet anders, vond Hugo Touw, intensivist van het Radboudumc. Wat van die enorme berg kunnen we achterwege laten, hergebruiken of vervangen door duurzamere materialen? Alleen door goed onderzoek komen we hierachter. En kunnen we die afvalberg verkleinen.
17.30 - 18.00 uur: Hoe mensen met Parkinson door creatieve ‘trucs' beter kunnen lopen
Drs. Anouk Tosserams (Arts-onderzoeker van het Radboudumc (Donders Instituut))
Lopen is iets waar we normaal gesproken niet echt over na hoeven te denken: dat doen we op onze ‘automatische piloot’. Bij mensen met de ziekte van Parkinson is dit niet zo vanzelfsprekend. Bij hen doet die automatische piloot het niet meer goed, waardoor het lopen moeizamer gaat. Gelukkig zijn er een aantal ‘trucs’ die mensen vaak zelf ontdekken om tóch vooruit te komen: bijvoorbeeld lopen op het ritme van muziek, huppelen, of de bewegingen van een ander nadoen. Hoe kan dat nou? Anouk Tosserams, arts-onderzoeker binnen het Radboudumc (Donders Instituut) zocht het uit.
18.00 - 18.30 uur: The Chip Generation
Roy Kanjanapornpreecha en Bram Hesselink (Nexperia)
Chips zijn onlosmakelijk verbonden zijn met ons dagelijks leven. Roy Kanjanapornpreecha (Supply Chain Manager) en Bram Hesselink (Principal Process Engineer) van Nexperia nemen je mee in hoe recente innovaties de toekomst kunnen verbeteren.
Theme
Deepen
Looking for peace and space? Concerts at special locations? Stimulate your curiosity? Theater and…
Location & stage
Mariënburgplein
Head to Mariënburgplein during the Vierdaagsefeesten for a fine variety of live music, fun for the…