Vierdaagsefeesten
18-24 juli 2026nijmegen
Placeholder for 17 07 2023 Vierdaagsefeesten Smaakmarkt Labyrinth Jan Willem de Venster 1 kopie17 07 2023 Vierdaagsefeesten Smaakmarkt Labyrinth Jan Willem de Venster 1 kopie

(S)Maak het verschil

De muziek klinkt, de lichten dansen in het water en samen met vrienden slenter je van plein tot park. Van foodtruck naar foodtruck. Je neus wordt getrokken door kruidige geuren, je ogen naar kleurrijke borden. Je kiest een gerecht met een A-label, neemt een hap, het knispert in je mond, je smaakpapillen worden geprikkeld alsof er een feestje losbarst... Dit is écht lekker! En wat blijkt? Je hebt heerlijk gegeten en ook nog iets goeds gedaan.

Doel van de Campagne

Tijdens de mooiste 7 dagen van het jaar draait het om ontdekken, beleving en je wereld vergroten. We dagen je uit om de stad op een nieuwe manier te verkennen, via muziek, theater, kunst en ook zeker via je bord. Met maar liefst 130 foodtrucks proef je een weg langs keukens en culturen: van vertrouwd comfortfood tot verrassende smaken van over de hele wereld.

Terwijl jij geniet, laten wij je zien wat jouw keuzes kunnen betekenen. Daarom zie je bij iedere foodtruck een label van A tot en met E achter de gerechten staan. Een indicatie van de milieubelasting van het gerecht. Een vrije keuze, met een uitnodiging om bewust te genieten.

Placeholder for Klimato websiteKlimato website
Placeholder for Smaakmarkt Vierdaagse dag 1Smaakmarkt Vierdaagse dag 1

Klimato geeft ons inzicht

Inzicht is nodig om te kunnen ontdekken hoe je het verschil maakt. Daarom werken we samen met Klimato, een organisatie die met behulp van wetenschappelijke data inzicht geeft in de klimaatimpact van gerechten. Op basis van de meest actuele informatie over de hele levenscyclus van ingrediënten van teelt tot transport berekent Klimato de totale CO2e-uitstoot van elk gerecht. Deze uitstoot wordt vertaald naar herkenbare labels van A tot en met E, gebaseerd op de klimaatdoelen uit het Parijsakkoord. Zo weet jij welke gerechten een lagere of juist hogere impact hebben op het milieu.

Op zoek naar iets lekkers? Bekijk de Vierdaagsefeesten app.

Zin in iets verrassends, lokaals of gewoon écht lekker? In de Vierdaagsefeesten app ontdek je in één oogopslag welke foodtrucks waar staan. Van type keukens tot vega, vegan of glutenvrije opties. Gebruik de handige filters om gerechten te vinden die passen bij jouw smaak of dieetwensen.

Hoe mak­en wij het verschil?

Dit jaar zetten we een belangrijke stap. Voor het eerst brengen we écht in kaart wat de klimaatimpact is van al het lekkers dat we met z’n allen naar binnen werken. Door te meten en te begrijpen wat onze gezamenlijke foodprint is, krijgen we waardevolle inzichten. Dat helpt ons om in de toekomst nog betere keuzes te maken, samen met onze partners, foodtrucks en bezoekers.

Die beweging is al gestart. Bij de samenstelling van ons foodaanbod kijken we verder dan alleen smaak, al blijft die wel voorop staan. We geven bewust de voorkeur aan lokale ondernemers en foodtrucks met een divers aanbod, met bijvoorbeeld vega, vegan, gluten- en lactosevrije opties. Zo maken we stappen richting een duurzaam foodbeleid en een feest waar voor iedereen iets te genieten valt.

Placeholder for 15 07 2024 vierdaagsefeesten Smaakmarkt JW de Venster JWC03933 115 07 2024 vierdaagsefeesten Smaakmarkt JW de Venster JWC03933 1

Smaaktocht

Dit is jouw smaakvolle avontuur tijdens de Vierdaagsefeesten. Langs zeven bijzondere foodtrucks proef je smaken van dichtbij en ver weg. Van creatieve vega-gerechten tot wereldse klassiekers met een twist. Samen ontdekken, samen proeven, samen genieten. Één gerecht tegelijk, een stempel per stop... tot je bingo hebt!

De Smaaktocht

Veel gestelde vragen?

Waarom is deze campagne gestart tijdens de Vierdaagsefeesten?

Als Vierdaagsefeesten pakken we onze verantwoordelijkheid om onze klimaatimpact te meten én te reduceren. Dat past bij onze ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Voedsel speelt daarin een grote rol, want wat we eten heeft grote invloed op het klimaat. De Vierdaagsefeesten zijn een perfecte plek om bezoekers op een positieve en laagdrempelige manier bewust te maken van de impact van eten.

Hoe sluit dit aan bij het bredere beleid van de Vierdaagsefeesten?

Onze duurzame ambitie is helder: in 2030 willen we volledig klimaatneutraal zijn. Door nu al inzicht te krijgen in onze uitstoot, onder andere via voedsel, kunnen we samen stappen zetten richting die toekomst.

Waarom ligt de focus op eten en duurzaamheid? Welke impact heeft voedsel op milieu en klimaat?

Het produceren van eten en drinken heeft wereldwijd een enorme impact op het klimaat en milieu. Maar liefst een derde van de totale CO₂-uitstoot komt voort uit het voedselsysteem. Juist omdat voedsel wereldwijd zo’n grote rol speelt in de klimaatimpact, geldt dat ook voor ons. Met 130 foodtrucks en honderdduizenden bezoekers die tijdens de Vierdaagsefeesten iets lekkers naar binnen schuiven, ligt hier een duidelijke kans en verantwoordelijkheid. Daarom kiezen we ervoor om binnen onze duurzaamheidsaanpak de focus te leggen op eten. Een logische en tastbare stap waar we samen het verschil kunnen maken.

Hoe meten jullie de impact van al het eten op het festival?

Dat doen we samen met alle 130 deelnemende foodtrucks via het platform Klimato. Aan de hand van ingrediënten, productiemethoden en transport berekent Klimato per gerecht de uitstoot in CO₂eq. Zo krijgen we voor het eerst een totaalbeeld van de foodprint van het festival.

Waarom heeft vlees vaak zo'n hoge score?

Vleesproductie, met name van rund, zorgt voor veel uitstoot door o.a. het gebruik van veevoer, water, land en methaanuitstoot door dieren. Volgens het RIVM en het Voedingscentrum heeft vlees dan ook standaard een hogere milieu-impact dan plantaardige alternatieven.

Waarom worden vleesgerechten niet uitgesloten of verboden?

De Vierdaagsefeesten zijn een feest voor iedereen. Ook voor mensen die graag vlees eten. We willen geen verbod opleggen, maar juist inspireren en laten zien hoe lekker en verrassend duurzame gerechten kunnen zijn. Daarbij bieden we bezoekers de vrijheid om zélf bewust te kiezen.

Wat doen jullie met de inzichten die jullie verzamelen?

Alle data worden anoniem verzameld en geanalyseerd. Op basis van die inzichten kunnen we gericht beleid maken om onze foodprint te verkleinen samen met onze partners, foodtrucks en bezoekers.

Zijn duurzame keuzes duurder voor de bezoeker?

Niet per se. Sterker nog: gerechten zonder vlees of vis zijn vaak goedkoper om te maken en dus ook voordeliger voor de bezoeker.

Wat betekenen de A tot en met E-labels op het menu?

Deze labels geven aan hoeveel klimaatimpact een gerecht heeft. A staat voor een lage uitstoot, E voor een hoge. Zo krijgt de bezoeker eenvoudig inzicht in de impact van zijn of haar keuze zonder in te leveren op smaak of ervaring.

Hoe worden de scores van gerechten bepaald?

De berekeningen worden gedaan door Klimato, op basis van wetenschappelijk onderbouwde data. Er wordt gekeken naar de ingrediënten, productie en het transport van elk gerecht. De score (A t/m E) is gekoppeld aan de klimaatdoelen van het Akkoord van Parijs.
Doorgaan met Google Doorgaan met Apple

Laten we je account aanmaken

Gebruik minimaal 1 hoofdletter

Door Akkoord en doorgaan te selecteren, ga ik akkoord met de Gebruiksvoorwaarde en het Privacybeleid van Vierdaagsefeesten.

Vertel meer over jezelf

Er zijn fouten in je aanmelding:

Log in met je Mijn Vierdaagsefeesten account.

Bekijk winkelwagen

Wachtwoord vergeten?

Ben je je wachtwoord vergeten en kun je niet meer inloggen. We helpen je graag weer op weg.

Nieuw wachtwoord verzoek verzonden

Als er een account bestaat met het door jou ingevoerde e-mailadres is er nu een e-mail gestuurd om je wachtwoord te resetten.