13-19 juli 2024Nijmegen
Group
Placeholder for MZD festival2023 FB 1536x864MZD festival2023 FB 1536x864

Mensen zeggen Dingen presenteert 'You're doing amazing, sweetie.' Een voorstelling van 45 minuten over moederschap/ouderschap aan de hand van de bekendste familie moeders van de popcultuur: De Kardashians. Sprekers zijn: Nicole Kaandorp, Dean Bowen, Veronique Efomi, Hendrik de Pecker, Teddy Tops, Eva van Pelt en Sandro van der Leeuw.

Hosts: Teddy Tops & Dean Bowen

Dean Bowen

Dean Bowen (1984) is dichter en performer en programmamaker. Hij houdt zich bezig met de dynamiek van de samengestelde identiteit en hoe deze zich verhoudt tot een politieke en maatschappelijke positionering.

Zijn debuutbundel Bokman (2018) is lyrisch, bevlogen en woedend; een persoonlijke zoektocht die universele patronen blootlegt en vele stemmen aan het woord laat. In 2020 verscheen het chapbook Ik vond geen spoken in Achtmaal. Deze publicatie kwam tot stand in samenwerking met literair festival Tilt en het Prins Bernhard Cultuurfonds – Noord Brabant.

Nicole Kaandorp
Nicole Kaandorp (1997) schrijft, maakt muziek in het bandje Kopje Onder, presenteert en organiseert literaire programma's, en geeft workshops. In 2019 won ze de Lowlands Schrijfwedstrijd met het verhaal Linnen, over een stel dat doet alsof ze elkaar niet kennen, met alle gevolgen van dien. Relaties en hoe daarover te communiceren zijn vaker thema's in haar werk: tijdens You’re Doing Amazing Sweetie maakt ze een loopstation-performance over haar eigen toekomstige kinderen.

Veronique Efomi

Veronique Efomi is performend dichteres, songwriter en auteur. Ze vertelt waargebeurde verhalen in de vorm van poëzie met onverwachte wendingen, dubbele lagen en absurdisme. Er zit schoonheid in pijn en er fonkelt hoop in kwetsbaarheid die verzegeld worden met de gelaagdheid van haar stem. Haar nalatenschap echoot in de ritme en het zingzeggen dat neoklassieke muziek ten dans vraagt. De afro-syntwave en ambiënt muziek brengt ons in contact met zowel de geschiedenis en de toekomst.

Hendrik de Pecker

Hendrik de Pecker (1995) is dichter, toneel en scenarioschrijver en niet praktiserend ingenieur. In 2019 won hij met zijn gedichten de tweede prijs van Write Now! Eindhoven. Hij stond op Lowlands, was hij te vinden in de digitale Dichters in de Prinsentuin. Op het moment schrijf hij aan een tekst over Ikea een vondeling en dromen. Hij studeert Writing for Performance in Utrecht waar hij met de liefde van zijn leven en twee katten een benedenwoninkje betrekt.stagram:

Eva van Pelt
Eva van Pelt (1992) is muzikaal maker van Brabantse bodem. Haar werk onderscheidt zich door de zoektocht naar een ander contact met haar publiek. In haar nieuwe project NU zoekt Eva met haar band de grenzen van het popconcert op. Ze brengt muziek, interviewfragmenten, spoken word en improvisaties, in een concertvorm waarin contact centraal staat.

Het is hier, het is nu, en het is omdat jij er bent.

In 2016 bracht Eva met haar debuutalbum ZWART een al nieuw geluid in het Nederlandstalige muzieklandschap: donker, fris en eigenwijs. Verwantschap met het werk van Wende en bijvoorbeeld Roosbeef wordt vaak genoemd. In 2019 bracht Eva de intieme HIER EP, die klinkt alsof je bij haar in de ruimte bent. Momenteel brengt ze geproduceerde nummers uit, in samenwerking met Bastian Benjamin, en Tijnn Verbruggen.

Sandro van der Leeuw

​​Sandro van der Leeuw (1990, ’s-Hertogenbosch) is schrijver en beeldend kunstenaar, met een wetenschappelijke achtergrond in de jeugdliteratuur. Hij maakte in 2019 en 2020 deel uit van WOLK, een Brabants talentontwikkelingstraject voor woordkunstenaars, en trad onder meer op tijdens de Amsterdamse Museumnacht, het Memento Woordkunstenfestival en het Wintertuinfestival. In 2020 werd hij geselecteerd voor de Oorzaken Podcast Academy – een opleidingstraject van het NPO-fonds – en in 2021 voor VPRO Dorst, waar hij werkte aan zijn eerste tv-programma format.

In Sandro’s werk staat de kwetsbaarheid van de mens als seksueel wezen centraal; het schuurt, legt bloot en stemt tot nadenken. Zijn korte verhalen verschenen o.a. in de Revisor (nog te verschijnen), Wobby en Sintel, en in 'Proeftijd', een verhalenbundel samengesteld door TilT. Daarnaast maakte hij podcasts voor RAUM en De Verhalen en bracht hij in 2021 in eigen beheer zijn eerste verhalenbundel 'vlees geworden' uit. In 2024 verschijnt zijn debuutroman bij De Arbeiderspers.

Locatie & podium

Placeholder for VHF logo wit 4xVHF logo wit 4x

Valkhof Festival - St. Nicolaaskapel

Login
Bekijk winkelwagen