13-19 juli 2024Nijmegen
Group
Deepen Mariënburgplein Sun 16 Jul 17:00 - 18:30

Lezingen Health & Hightech

Placeholder for 19 7 2022 De Kaaij Marcel Krijgsman 219 7 2022 De Kaaij Marcel Krijgsman 2

16.30 - 17.00 uur: AI als multi-specialist in de zorg
Prof. Dr. Geert Litjens (Hoogleraar AI van het Radboudumc)


Artificial intelligence (AI) is niet meer weg te denken uit de Nederlandse gezondheidszorg. Met behulp van AI-algoritmes monitoren we patiënten op de IC en beoordelen we foto’s in het screeningsprogramma voor borstkanker. Deze AI-systemen hebben één ding gemeen: het zijn allemaal hyperspecialisten op een heel klein gebied. De toekomst is anders wat betreft Geert Litjens, hoogleraar AI aan het Radboudumc. AI wordt de radioloog, patholoog en oncoloog ineen. Met AI als multi-specialist leren we van álle data over een ziekte. Zo kunnen we patiënten veel nauwkeuriger helpen.

17.00 - 17.30 uur: Wat is artificial intelligence?

Dr. Luca Consoli (Universitair hoofddocent – Institute for Science in Society)


Kunstmatige Intelligentie is steeds meer aanwezig in ons dagelijks leven. Maar: wat is dat precies? Wat kunnen we ermee en wat niet? En wellicht nog belangrijker: wat willen we ermee en wat niet? Wie heeft hierover zeggenschap?

17.30 -18.00 uur: Zonnestralen en andere straling uit het universum

Prof. Dr. Charles Timmermans (Hoogleraar High Energy Physics van de Radboud Universiteit)


Wist je dat de zon superheet is? De zon kan wel 150 miljoen graden worden en spuwt enorme hoeveelheden gas de ruimte in. Gelukkig houdt de atmosfeer veel warmte en UV-straling van de zon tegen, anders was het voor de mens niet mogelijk op aarde te overleven.

In het universum is de zon eigenlijk maar een kalme ster. Er zijn namelijk bronnen die nog veel meer straling de ruimte in slingeren, met een energie die veel groter is dan wat de zon produceert. In deze lezing vertelt Charles Timmermans van de Radboud Universiteit hoe de zon werkt, wat de andere stralingsbronnen in het universum zijn en wat het effect van deze straling is op de aarde en op mensen.

18.00-18.30 uur: Vijftien jaar Vierdaagseonderzoek

Prof. Dr. Maria Hopman (Hoogleraar Fysiologie van het Radboudumc en onderzoeksleider van het jaarlijkse Vierdaagseonderzoek)


Bijna iedereen kan de Vierdaagse lopen, de eerste dag is voor de wandelaars het zwaarst en de lichaamstemperatuur van de lopers stijgt met ongeveer 1 graad. Dit en meer weten we door het jaarlijkse Vierdaagseonderzoek van het Radboudumc, dat dit jaar voor de 15e
keer plaatsvindt. We lopen met Maria Hopman, hoogleraar Fysiologie en leider van het onderzoek, langs de belangrijkste onderzoeksresultaten van de afgelopen 15 jaar. Ook vertelt ze hoe het onderzoek dit jaar terugkeert naar waar het allemaal begon: het hart, de vochtbalans en de lichaamstemperatuur.

Theme

Placeholder for 8 verdieping8 verdieping

Deepen

Looking for peace and space? Concerts at special locations? Stimulate your curiosity? Theater and…

Location & stage

Placeholder for Marienburg logo def 2Marienburg logo def 2

Mariënburgplein

Head to Mariënburgplein during the Vierdaagsefeesten for a fine variety of live music, fun for the…

Login
View cart