13-19 juli 2024Nijmegen
Group

Doe maar duurzaam

Placeholder for Tip2 BekersysteemTip2 Bekersysteem

Als grootste evenement van Nederland geven we graag het goede voorbeeld, ook als het gaat om duurzaamheid. We willen dat de wereld, en Nijmegen in het bijzonder, een fijne leefbare plek blijft. Zodat ook toekomstige generaties samen kunnen genieten iedere derde week van juli.

Dit kunnen we alleen samen met jou. Met een paar simpele keuzes help je ons enorm! Een druppel op een gloeiende plaat? Stel je voor dat al die honderdduizenden bezoekers een kleine stap zetten, dan leggen we met elkaar kilometers af. Doe je mee?

Onze ambitie: klimaatneutraal in 2030

Dit gaan we doen door:

  • Onze CO2 footprint op onze focusthema’s afval, energie, eten & drinken en mobiliteit zo goed mogelijk in kaart te brengen
  • Werk te maken van het verlagen van deze footprint op deze thema’s (zie onder), samen met ons publiek!
  • Rest- en zwerfafval te voorkomen/verminderen en zo veel mogelijk circulaire oplossingen te implementeren
  • Duurzame innovaties een podium te geven op ons festival
  • Het laatste deel onoverkomelijke uitstoot lokaal te compenseren

Schone stad

We werken met een circulair bekersysteem: elke beker die je terugbrengt naar de bar wordt gescheiden ingezameld en hiervan kunnen weer nieuwe bekers worden gemaakt.

Voedselverpakkingen van wegwerpplastic mogen niet meer worden gebruikt, ook mag er geen confetti meer worden afgeschoten en worden er geen gratis draagtrays meer uitgedeeld, om afval te beperken. Onze bouwhekdoeken, bedrukt met inkt op waterbasis, worden gerecycled of er worden nieuwe producten van gemaakt.

We plaatsen zo'n 300 extra afvalbakken en -zakken in de stad en werken met cleanteams om de stad zo schoon mogelijk te houden. Al het rest- en veegafval wordt nagescheiden voor recycling.

We plaatsen extra toiletten om ervoor te zorgen dat je overal terecht kunt. Nog sneller doorlopen doe je met een festivalbandje. Om het wildplassen tegen te gaan wordt er door de politie extra beboet. Op notoire overlastlocaties brengen we bovendien peeback coating aan: een onzichtbare coating die de muren beschermt én urine 'terugkaatst'.

Uiteraard is al onze merchandise gemaakt van duurzame materialen, dus shop met een gerust hart!

Op zondagavond kun je vooralsnog genieten van een vuurwerkshow van milieuvriendelijker vuurwerk. We zoeken naar een betaalbaar duurzaam alternatief.

Placeholder for Beker VierdaagsefeestenBeker Vierdaagsefeesten

Lees meer

In samenwerking met de Spaanse leverancier Europla en de Nederlandse organisatie Dream Fireworks nemen we onze verantwoordelijkheid. Het vuurwerk afkomstig uit Spanje is ecologisch, beperkt in fijnstoffen en zware metalen. Zo is het grootste deel van de kleuren die we gebruiken al stukken beter voor ons milieu. Daarnaast wordt de CO2-uitstoot van het vuurwerk volledig gecompenseerd middels een duurzaamheidscertificaat bij Trees for All. Na afloop zorgt de DAR dat er niets achterblijft. Maar liever zien wij het dat compenseren niet nodig is en we minder CO2 uitstoten. Daarom hebben wij geïnventariseerd of er alternatieven voor vuurwerk voor handen zijn, bijv. drones of lasershows. Dit bleek op dit moment nog ontzettend duur. De technologie op dit vlak gaat echter hard, dus we hebben wel de hoop dat bijvoorbeeld een droneshow op termijn betaalbaarder wordt én dat zich partners en sponsoren melden om dit met ons mogelijk te maken.

Wat kun jij doen? - schone stad

  • Koop je drankje aan de bar in de circulaire beker. Het is niet toegestaan eigen eten en drinken mee te nemen. Naast dat het duurzamer is, help je zo de feesten gratis te houden.
  • Breng ook je laatste beker terug naar de bar voor hoogwaardige recycling.
  • Zie je een schone beker op de grond? Breng hem naar de bar, weer een beker gered!
  • Gooi afval (ook sigarettenpeuken!) netjes in de daarvoor bestemde bakken en zakken
  • Maak gebruik van de toiletten, je vindt ze in de app. De binnenstadsbewoners ondervinden veel overlast van wildplassers. Er wordt dit jaar extra op gecontroleerd, dus bespaar jezelf een boete van € 140!
Placeholder for Kastje Eiland FotoKastje Eiland Foto

Energie

De podia en (food)stands van de Vierdaagsefeesten hebben stroom nodig om te kunnen functioneren. Dit gaat grotendeels via vaste aansluitingen met groene lokaal opgewekte stroom. Samen met de gemeente proberen we ervoor te zorgen dat elke locatie een vaste aansluiting krijgt. Slechts een paar locaties werken nog met aggregaten. Deze draaien op biodiesel aangevuld met Adblue, om de uitstoot zo laag mogelijk te houden. Daarmee is onze energievoorziening in 2023 voor het eerste jaar helemaal fossielvrij!

Eten & drinken

Ieder jaar lanceren we met collectief van alle Nijmeegse brouwers een speciaal Vierdaagsefeestenbiertje: een lokale en daarmee duurzame keuze. Dit jaar is er voor het eerst ook een variant van 0.3% alcohol. Wel zo handig als je zeven dagen lang wilt feesten!

Als cadeau aan de stad hebben we een elftal watertappunten aan laten leggen in de binnenstad, waar je het hele jaar door gebruik van kunt maken. Vooral op hete zomerdagen is het belangrijk om voldoende water tussendoor te drinken. Je overige drankjes haal je aan de bar, daarmee maak je de Feesten mogelijk.

Tijdens de Vierdaagsefeesten heb je ruime keuze in voedselaanbod: naast de reguliere horecazaken van de stad vind je zo'n 120 extra foodstands. Deze zijn dit jaar voor het eerst terug te vinden in onze app! Met de filter- en zoekfunctie vind je gemakkelijk waar je zin in hebt en kun je bewuste keuzes maken.

Wanneer er een locatie vrij komt, geven we voorrang aan foodstands met lokaal en duurzaam aanbod. De komende jaren werken we bovendien aan het in kaart brengen van de CO2-footprint van het aanbod, zodat je nog bewustere keuzes kunt maken.

Placeholder for 22 7 2022 Foodtruck Jan Willem de Venster 222 7 2022 Foodtruck Jan Willem de Venster 2

Wat kun jij doen? - eten & drinken

  • Sta je er wel eens bij stil dat wat je eet voor een groot deel je persoonlijke CO2 voetafdruk bepaalt? Kies voor een lekker gerecht met een lagere CO2-footprint, bijvoorbeeld een duurzame, vega(n) of lokale keuze. We helpen je op weg door de filteroptie van het foodaanbod in de Vierdaagsefeestenapp.
  • Drink kraanwater in plaats van water uit een flesje, of vul je flesje bij bij de watertappunten. Je vindt ze op de plattegrond in de app.
  • Bierliefhebber? Kies als speciaalbier het Vierdaagsefeestenbiertje, gebrouwen door het collectief van Nijmeegse brouwers! Ook in 0.3% verkrijgbaar.

Mobiliteit

Maar liefst 92% van onze bezoekers komt te voet, met de fiets of het openbaar vervoer naar de feesten, daar zijn we trots op! Omdat we zo veel publiek hebben, zorgt de resterende 8% alsnog voor een groot aandeel in onze CO2-footprint.

We stimuleren iedereen om niet met de auto te komen, zorgen samen met NS en Arriva voor extra treinen en maken het je zo makkelijk mogelijk om met de fiets te komen door extra fietsenstallingen bij te plaatsen. Bekijk op de plattegrond waar jij je fiets kunt stallen.

Placeholder for 14 07 2019 Fietsenstalling Jan Willem de Venster 114 07 2019 Fietsenstalling Jan Willem de Venster 1

Wat kun jij doen? - mobiliteit

  • Kom met de fiets, te voet of met het OV naar de Feesten.
  • Als dat echt niet mogelijk is, rijd dan samen en ga carpoolen. Kijk hier voor alle praktische informatie.

Samenwerkingen

Een duurzaam festival maken, doe je niet alleen. Dat doen we samen met ons publiek, onze podia en onze partners als Dar, Circulair PET, Semilla Sanitatie en gemeente Nijmegen & provincie Gelderland. Daarnaast wisselen we kennis en ervaring uit in landelijke samenwerkingsverbanden als Green Deal Circulair Festivals en Plastic Promise.Een duurzaam festival maken, doe je niet alleen. Dat doen we samen met ons publiek, onze podia en onze partners als Dar, Circulair PET, Semilla Sanitatie en gemeente Nijmegen & provincie Gelderland. Daarnaast wisselen we kennis en ervaring uit in landelijke samenwerkingsverbanden als Green Deal Circulair Festivals en Plastic Promise.

Once a green capital..

In 2018 werd Nijmegen verkozen tot European Green Capital. De stad ontving deze award door jarenlang te werken aan vergroening en verduurzaming. Ook op Vierdaagsefeesten vond je de afgelopen decennia veel groene initiatieven, van insectenhotels maken tot spijkerbroeken recyclen en van hennepmatten voor de podia tot kauwgomplakborden. Tijdens de Vierdaagsefeesten 2018 heb je misschien een kijkje genomen in het bezoekerspaviljoen op Kelfkensbos of nam je deel aan de GGRRUUNE wandeling.

Placeholder for 14 07 2018 Green Capital Plaza Mathijs Hanenkamp 1 1 1024x68414 07 2018 Green Capital Plaza Mathijs Hanenkamp 1 1 1024x684
Login
Bekijk winkelwagen