Vierdaagsefeesten in cijfers

Geplaatst op 10:00 artikel

Vierdaagsefeesten in cijfers

Vierdaagsefeesten vestigt in 2018 een record qua bezoekersaantallen. Nooit eerder in de 49-jarige historie van het evenement werd de magische grens van 1.6 miljoen bezoekers overschreden. Gedurende 7 dagen bezochten dit jaar 1.615.000 miljoen mensen de binnenstad van Nijmegen.

Het grotere aantal bezoekers kwam niet alleen doordat het op de avonden drukker was. Juist het dagprogramma trok – nadat hier al enkele jaren op geïnvesteerd is – veel bezoekers. Waar enkele jaren geleden de binnenstad overdag nog redelijk rustig was, bruist het nu ’s middags van de activiteiten.

Programma

Het dagprogramma wijkt bewust af van de avondprogrammering en trekt hierdoor een breder publiek. Concepten als Dansen met je Oma, de Kidsloop, Uniek Wandelen, Abseilen van de Stevenstoren, E-gaming, Voorlezen voor Volwassenen en De Lokale Tafel van Morgen dragen bij aan het succes.

De 40 locaties met podia stonden gedurende de week vooral in de avonduren garant voor een programma vol diversiteit en kwaliteit. Van jazz tot salsa, van dance tot rock, van reggae tot Nederlandstalig, van schlager tot theater. Ook het aanbod van restaurants en foodtrucks is kwalitatief verbeterd en uitgebreid. Oesters, hamburgers, poffertjes, yoghurtdrankjes, lokale vegasteaks, frietje mét en gegrilde sprinkhaan stonden gebroederlijk naast elkaar op het menu.

Cijfers

Tijdens Vierdaagsefeesten is een representatief publieksonderzoek uitgevoerd. We delen vast enkele uitkomsten.

De gemiddelde leeftijd van de bezoekers is 29. Van de bezoekers is 39% tussen de 20 en 29 jaar, de leeftijdsgroepen 30-39, 40-49 en 50-59 worden ieder met ongeveer 13% vertegenwoordigd.

70% van de bezoekers komt uit Gelderland en ongeveer 12% komt uit Brabant.

55% van de bezoekers komt meer dan 4x naar de stad tijdens Vierdaagsefeesten. 17% van de bezoekers komt voor de eerste keer. Van alle bezoekers komt 92% samen met iemand anders.

Opvallend: 37% van de bezoekers komt per fiets, 25% komt met de trein. De auto is nu echt ondervertegenwoordigd met slechts 16%.

Op de vraag waarom men naar Vierdaagsefeesten komt, antwoordt 78% dat ze voor de sfeer komen, 31% komt voor het programma en 23% komt om samen met vrienden te zijn.

Meer dan 80% van de bezoekers zegt zich veilig te voelen en 87% hecht waarde aan dat gevoel van veiligheid.

Gemiddeld wordt er per dag €39,50 uitgegeven per bezoeker.

Als de bezoeker gevraagd wordt naar het gemiddelde cijfer dat ze het evenement geven, dan komen we op een dikke 8,5.

De week van de leadzanger van Navarone

Merijn van Haren – de leadzanger van Navarone – heeft misschien wel de drukste agenda van iedereen tijdens de Vierdaagsefeesten.

Merijn vertelt: “Op zaterdag 14 juli werd ik geïnterviewd tijdens de bijzondere openingsceremonie van StevenskerkLive omdat ik deze Vierdaagseweek presentator en interviewer van de optredende artiesten ben. Echt bijzonder. Zelf heb ik ook in de kerk gespeeld, maar nu sta ik opeens aan de andere kant! Zaterdagavond hadden wij op de Zwarte Cross met onze band Navarone de vetste cross-show ooit. Daar was ik echt blij mee.

Zondag was het spannend om de eerste keer echt presentator te zijn in de Stevenskerk. En nog wel bij Jacqueline Govaert. Als 13-jarige zat ik Balgoy een vuurtje te stoken en een biertje te drinken bij de muziek van Krezip. En nu elkaar zo tegenkomen…tof!

Maandag overdag repeteren voor het optreden op woensdag. ’s Middags soundchecken met Robin Borneman. Eén van mijn beste vrienden en de artiest van de avond in de Stevenskerk. Heel vet om dan samen een paar liedjes te doen. Daarna nog een spannend optreden met de band (red. Navarone) op Plein ’44. Spannend, omdat het op een maandagavond is en ook nog heel laat, om 23.30 uur. Maar het was gaaf! Bomvol plein, meezingend, meeklappend.

Op dinsdag de Schotse singer/songwriter Daniel Docherty leren kennen in de Stevenskerk. Dit was zo’n toffe oprechte kerel en we klikte meteen. Het interview ging heel goed, wat ervoor zorgt dat het echt een toevoeging is aan zo’n Stevenskerk show. Hij was zelf blown-away door de hoeveelheid mensen, hun enthousiasme, en gaf een prachtige show. En ik houd er zelf leuke contacten aan over. Als hij terugkomt naar Nederland ga ik zeker weer langs!

Woensdag mixen voor de nieuwe Navarone-plaat die op 17 november release heeft met een show in Doornroosje (red. de ticketverkoop is gestart). ’s Avonds optreden met de Queenband op Plein ’44. Helemaal te gek. Zo’n feest om zulke mooie muziek, die gemaakt is voor een groot publiek, te spelen. Daarna supersnel afbouwen…

…want op donderdag om 04.00 uur op, om op tijd aan te schuiven bij Giel op Radio Veronica voor de ochtendshow. Daar hebben we ons eigen nummer Cerberus, van onze nieuwe plaat, gespeeld. Wel heftig na slechts 4 uurtjes slaap. Daarna door naar de studio om verder te mixen en vervolgens weer naar de Stevenskerk om de 3 gospel-dames op leeftijd van The Como Mamas te interviewen.

Vrijdag de hele dag weer mixen in de studio en vervolgens snel naar Knokke-Heist (BE) voor een optreden van Navarone. Wat een week, en dan mis ik ook nog de vrijdagavond van Vierdaagsefeesten.”

Wij zeggen: “Merijn, Nijmegen is supertrots op jou en op Navarone. Dank je wel voor alles wat jij als multi-artiest voor de stad betekent, het hele jaar, maar ook zeker tijdens Vierdaagsefeesten!”

 

BEZOEKERSAANTALLEN
totaal               2018                1.615.000                                (totaal 2017          1.525.000)

zaterdag          14 juli 2018     215.000

zondag            15 juli 2018     230.000

maandag        16 juli 2018     195.000

dinsdag           17 juli 2018     200.000

woensdag       18 juli 2018     250.000

donderdag      19 juli 2018     265.000

vrijdag             20 juli 2018     260.000