Terugblikken en aftellen: de eerste 12 edities

Geplaatst op 15:30 artikel

Terugblikken en aftellen

50 jaar Vierdaagsefeesten vraagt om extra voorpret én een terugblik naar hoe het ooit begon. Daarom tellen we 12 weken lang af tot onze jubileumeditie, en nemen we je mee terug naar de wereld van zwart-wit: de eerste 12 edities.

Terug in de tijd naar het jaar:

1981, de 12e editie

1981 was het tweede jaar onder voorzitterschap van John Bertine. Onder zijn leiding werden aan de (toen nog) Nijmeegse Zomerfeesten het showelement toegevoegd: de stad werd aangekleed met een eigen mascotte. Een mannetje met twee enorme wandelschoenen, een bosje bloemen en een schuimend glas bier. De 13-jarige Nancy Schouten bedacht via een prijsvraag de naam Wammes: Werk Allen Mee, Máák Uw Stad.

In zijn streven naar show volgens de radio- en televiesiewereld, introduceerde Bertine de volgende jaren ook showmasters als Ron Brandster en Ivo Niehe. Ook kwamen er Zomerfeesten-hostesses ‘om toeristen te informeren’.

De twaalfde Zomerfeesten kende topdrukte, met acts als BZN, Benny Neijman en Frank Boeijen Groep. ‘De regelmatig terugkerende vraag, of het nog groter kan, wordt weer gesteld’.

Fotograaf: Theo van Zwam

1980, de 11e editie

In 1980 trad de flamboyante John Bertine aan als nieuwe voorzitter van de (toen nog) Zomerfeesten. Bertine was de artiestennaam van de als Johan van ’t Veen geboren Amsterdammer. Hij was eigenaar van twee kapperszaken in Nijmegen, die hij al ‘barber shop’ noemde toen een kapper nog een kapper heette. Met flair, bravoure én tien jaar opleiding van zijn voorganger Nico Grijpink, maakte hij het feest kwalitatief beter.

1980 was het geboortejaar van mascotte Wammus en ook het eerste jaar dat de Zomerfeesten op het Koningsplein plaatsvonden: ‘aanwinst als vermaakcentrum’ werd hierover genoteerd. Tros-radio zond uit op Plein ’44, waar onder meer Rob de Nijs, Bennie Neijman en Saskia & Serge de finale verzorgden.

Als verlengstuk van de Zomerfeesten werd een internationaal voetbaltoernooi georganiseerd, waarbij NEC tegen Celtic en Borussia Dortmund speelde, en Go Ahead Eagles de finale won.

1979, de 10e editie

Voor de tiende (toen nog) Zomerfeesten werd de Berlijnse motorpolitie gecontracteerd voor een show op het Kelfkensbos. Vier dagen vooraf kwam hun commissaris vanuit Duitsland de locatie beoordelen. Hij zag dat er klinkers lagen en zei meteen dat ze daarop in géén geval zouden optreden. Nico Grijpink, die als directeur afscheid nam, gaf nog één keer blijk van zijn grote organisatietalent en verstrekkende contacten. Binnen twee dagen was heel Kelfkensbos van een asfaltlaag voorzien, en kon Sportgruppe Berliner Polizei een fantastische show geven. Daarnaast stonden onder meer de Zangeres Zonder Naam, Rob de Nijs, Corry Konings, Imca Marina, Vader Abraham en Albert West op het programma. Op Mariënburg gaf Hans Kazan een kindergoochelshow. ‘Gezelligste en drukste zomerfeesten van de afgelopen tien jaar’, staat over 1979 in de boeken.

1978, de 9e editie

Ondanks koud en regenachtig weer, was het ongekend druk op de negende (toen nog) Zomerfeesten. De Gelderlander: “Vorig jaar sloeg de politie er een slag naar en kwam uit op 40.000 man. Het kan best. Iedere poging om te tellen uit hoeveel hoofden de golvende mensenzee nu eigenlijk bestaat is bij voorbaat gedoemd te mislukken”.

Op het programma onder meer: Zangeres Zonder Naam, Rob de Nijs, Lee Towers, Boney M. BZN, Bonny St. Claire, Corry Konings en Luv, ‘dat tot teleurstelling van het publiek in lange broeken optreedt’.

1977, de 8e editie

Voor het eerst is de zomertijd in Nederland ingevoerd, daardoor komen de feesten wat later op gang. Ook het weer laat te wensen over, dus kopt De Gelderlander op 20 juli 1977: ‘Meer feest dan zomer’. Want een feest werd het, met onder meer Vader Abraham, Bonnie St. Claire, Sandra Reemer, Herman Brood en Albert West. In de annalen: “Imca Marina duikt onder in Zomerfeesten, Rob de Nijs neemt haar optreden over. Ernstige vechtpartijen tussen Molukkers en mariniers”.

Dit laatste leidt ertoe dat de politie voortaan standaard preventief aanwezig is, ook met politie te paard, in plaats van alleen stand by te staan. Voortaan komt er ook bijstand vanuit de Rijkspolitie uit het hele land, een favoriete dienst voor velen. “Als het weer voorbij is, vragen ze meteen of ze volgend jaar weer mogen komen”, vertelde algemeen commandant Siers. “Dat komt ook door het feest zelf, door de kwaliteit van het gebodene. De grote kracht van de organisatie is de integrale aanpak. Alle diensten werken samen en spelen op elkaar in. Het geeft een goed gevoel als het allemaal goed gegaan is. Op de zaterdagochtend hebben we altijd een receptie met alle buitenlandse politiekorpsen die met de Vierdaagse hebben meegelopen. Dan krijg je, als het weer goed verlopen is, van alle kanten complimenten.”

18
Fotograaf: Jan van Teeffelen en Regionaal Archief Nijmegen