Hoe het allemaal begon: het ontstaan van de Vierdaagsefeesten

Geplaatst op 09:23 artikel

De 4-daagse werd in 1969 volledig overschaduwd door de historische maanvlucht van de Apollo II, die op de 4-daagsewoensdag vertrok vanaf Cape Kennedy. Op 20 juli 1969 zette Neil Armstrong als eerste diens voet op de maan. Hij sprak de historische woorden “een kleine stap voor de mens, maar een grote stap voor de mensheid”.

Het tegenovergestelde leek te kunnen worden beweerd van de 53ste 4-daagse wandelmars. De stappen van de toen 15.000 wandelaars bleven vrijwel onopgemerkt. Wandelaars wilden vroeg binnen zijn om de tv-uitzending te zien. Ook in de Nijmeegse binnenstad waren er geen activiteiten die hen op andere gedachten zouden kunnen brengen.

Erger nog, de dagen erna. Op de vrijdagmiddag, de dag van de intocht, sloten de winkels zelfs hun deuren en bood de Nijmeegse binnenstad de aanblik van een doorsnee zondagmiddag. Het was de laatste zomer zonder Zomerfeesten. De laatste zomer zonder wat nu heet de Vierdaagsefeesten. Het was Nico Grijpink die direct na deze 4-daagse aan de bel trok. Dat kon zo niet langer. Het risico zou zelfs zijn dat de 4-daagse marsen een andere stad zouden gaan kiezen. Grijpink kreeg meteen een bemoedigende hoeveelheid reacties. Op 15 september dat jaar, 1969, was er de eerste vergadering.

Op de tweede vergadering, op 26 januari, was er reeds een uitgebreide, zij het voorlopige, opzet van het programma voor dat jaar 1970. Maar hij wilde de gehele Nijmeegse binnenstad erbij betrekken. In april 1970 schreef hij een cri de coeur aan de binnenstadondernemers: “We moeten Nijmegen uit de puree halen, anders sterft de Vierdaagse uit”. Dat leidde op 14 april 1970 tot een historische vergadering in bioscoop Centrum. Een voor dit doel ingeschakeld PR-bureau kwam met het idee om op de uitnodiging voor alle Nijmeegse winkeliers één gulden te plakken met de tekst “Dit is vast de eerste winst”. Voor Grijpink echter te veel, hij maakte er kwartje van.

Het liep storm op deze vergadering. De Feesten werden geboren. En dan verschijnen er nieuwe namen naast Nico Grijpink: Gerard van Groningen, John Bertine, Charles de Mori, Ger Leenders, Herman Bertels, Piet Bruins, Frans Grootaarts. Reuzen op wiens schouders wij staan en voortbouwen aan het evenement. “Een evenement dat niet meer weg te denken is uit Nijmegen” roept Grijpink ergens in dat jaar.

Beste mensen, we vieren dit jaar de 50ste editie. Ik vond het leuk om de geboorte van dit evenement even met jullie te delen aan het begin van dit jubileumjaar. Velen van u kennen het verhaal. Maar het kan niet genoeg herhaald worden. En wat ik er in herken is dat Nico Grijpink al als voorwaarde had dat je dit evenement met z’n allen doet. En dat doen we nog steeds.

Voorwoord Ambassadorsclub 12 februari 2019 door Walter Hamers, bestuursvoorzitter Stichting Vierdaagsefeesten.